Rektörlük listeyi gönderdi; pasaportu iptal edildi, KHK ile işten atıldı

Rektörlük listeyi gönderdi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim görevlisi olan Onur Can Taştan’ın hem pasaportu iptal edildi hem de KHK ile işten atıldı.

Yayınlanma: 29.05.2017 - 22:37
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün hakkında herhangi bir disiplin cezası olmayan ve KHK kapsamına giren bir fiilden ötürü de soruşturması olmayan Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim görevlisi Onur Can Taştan’ın pasaportunun iptal edilmesi için Emniyet’e yazı yazdığı ortaya çıktı. Rektörlüğün Taştan’ı Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi’nde düzenlenen “terör örgütüyle veya milli güvenliğe tehdit oluşturduğu iddia edilen ilişkili” olarak gösterdiği belirtildi. Bu yazıdan sonra Taştan’ın hem pasaportu iptal edildi hem de KHK ile kamu görevinden ihraç edildi.

Disiplin cezası yok

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Onar Can Taştan hakkında Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda 9 Ekim 2014’de yapılan Kobani protestoları sırasında gözaltına alındığı için ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ iddiasıyla 2014 yılında idari soruşturma açtı. Taştan, soruşturmada yaptığı savunmada olaylarla hiçbir ilgisinin olmadığını ve odasından çıkıp arabasına yürürken polisler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Rektörlük’çe yürütülen soruşturma sonunda Taştan’a disiplin cezası verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Buna rağmen Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün Emniyet’e, OHAL KHK’sı kapsamında “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı olan kişilerden” olduğu iddiasıyla Taştan’ın adını bildirdiği ortaya çıktı. Taştan’ın pasaportunun iptal edilmesi işlemine karşı açtığı idari davada mahkeme Emniyet Genel Müdürlüğü’nden iptal işleminin gerekçesini sordu.

Pasaport ve Güvenli Bölge Daire Başkan Yardımcısı Lokman Sezer imzasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, Taştan’ın isminin Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 16 Ağustos 2016 tarihinde, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 5. maddesi kapsamında pasaportunun iptal edilmesi için Pasaport ve Güvenli Bölge Dairesi Başkanlığı’na bildirildiği belirtildi.

Tek bir yazı

Yazıda Taştan hakkında Rektörlük tarafından gönderilen bu yazı dışında herhangi bir yazışma ve savunma bulunmadığının da altı çizildi. Yazıda Taştan’ın pasaportunun aynı gün iptal edildiği belirtildi.

KHK ile ihraç

Emniyet’in yazısında atıf yapılan KHK’nin 5. maddesinde “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenler ile aynı gerekçeyle haklarında suç kovuşturması veya kovuşturması yürütülenler, işlemi yapan kurum ve kuruluşlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirilir.

Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerinde pasaportlar iptal edilir” hükmü yer alıyor. Buna göre Rektörlük, sadece Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği iddiasıyla disiplin soruşturması açılan ve üstelik disiplin cezası verilmemesine karar verilen Taştan’ın adını “terörle ilişkili” olarak Emniyet’e bildirdi. Taştan bu bildirimden 15 gün sonra 1 Eylül 2016’da çıkarılan KHK ile de kamu görevinden ihraç edildi. Rektörlüğün Emniyet’e Taştan dışında hangi akademisyenlerin ismini gönderdiği ise şimdilik bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler