Renault sendikalarla mahkemelik oluyor
CGT, Bursa’daki Oyak Renault işçilerinin sendika seçme özgürlüklerinin kısıtlanması nedeniyle Renault Grubu aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.
Türkiye’nin otomotiv devi Oyak Renault Fabrikası’nda geçen yıl yaşanan iş bırakma eylemleri ve direnişin ardından yaşanan işten çıkarmalarla ilgili Fransa’daki sendikalar Bursa’daki işçilere destek ziyaretinde bulundu. 5 bini aşkın kişinin çalıştığı Bursa’daki Oyak Renault Fabrikası’nda geçen yıl mayıs ayından bu yana binlerce işçi üyesi olduğu Türk Metal Sendikası’ndan istifa edip DİSK’e bağlı Birleşik Metalİş Sendikası’nda örgütlenmeye başlamıştı. Oyak Renault’ta, ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen ve sendika seçme özgürlüklerinin kısıtlandığını vurgulayan ve eylem yapan işçiden 117’si işten çıkarılmıştı.
Sadece 42 işçinin tazminatının önediğini 76’sının ise tazminatsız işlerine son verilmişti. Fransa’daki tüm Renault fabrikalarındaki işçileri temsil eden CGT Sendikası Renault Sendikaları Başkanı Fabien Gache, işçilerin sorunlarını ilk ağızdan dinlemek için Bursa’ya geldiklerini belirterek, “Geçen yıl mayıs ayından beri Bursa’ya üç kere geldik. Ama hiçbirinde bizi fabrikanın içine almadılar. Son ziyaretimizde fabrikanın girişine polis de çağırıldı. Bu da işçilerin baskı altında olduğunu gösteriyor” dedi.
İstifa baskısı
Bursa’daki işçileri ziyareti sonrasında gazetemizi ziyaret eden Fabien Gache fabrikada çalışan işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan istifaya zorlandığını söyledi.
CGT olarak Bursa’daki işten çıkarmaların ardından şirketin genel merkez yönetimiyle irtibata geçerek, bu durumun kabul edilemez olduğunu ve Renault olarak imzalamış oldukları uluslararası küresel çerçeve anlaşmasını ihlal ettiklerini hatırlattıklarını anlatan Gache, “Renault genel merkez yöneticileri hiçbir işçinin sendikalaşma nedeniyle işten çıkarılmadığını ve çıkarılamayacağını, Oyak Renault işçilerinin kendi sendikalarını istedikleri gibi seçmekte özgür olduğunun garantisini verdiler. Genel merkez yönetimi, Oyak Renault’daki işçilerin açık ara çoğunluğunun Birleşik Metal İş Sendikası üyesi olduğunu teyit ediyorlar ancak Türkiye’deki yasal mevzuat gereği yeni bir toplu iş sözleşmesinin 2017’de yetki döneminde ele alınabileceğini bildirdiler. Kimsenin sendikal tercihlerine karışmadıklarını ve bundan sonra da karışmayacaklarını açıkça beyan ettiler” açıklamasını yaptı.
Renault grubu’nun, Renault Grup Komitesi ve IndustriALL Global Union arasında imzalanan uluslararası çerçeve için, sosyal, toplumsal ve çevresel sorumluluk anlaşmasın 2013’te dahil olduğunu hatırlatan Gache, buna rağmen Türkiye’de işçilerin taleplerini ifade etmelerinin engellendiği, Türk Metal’e dönmeleri yönünde baskı yapıldığı ve işçilerin kıdemsiz işten çıkarıldığını vurguladı.
Mektup yazıldı
23 Mart’ta Fransa’da Renault fabrikalarında örgütlü tüm sendikalar ve dünya çapında 50 milyon işçiyi temsil eden industriALL temsilcileri olarak, Renault Genel Merkezine ortak bir mektup gönderdiklerini anlatan Gache, “Şu anda bu mektubumuza şirketin vereceği cevabı bekliyoruz, bunun ardından eğer işten atılan işçiler konusunda bir gelişme olmazsa, Küresel Çerçeve Anlaşmasını ihlal ettiğini belirterek Fransa’da Renault Grubu aleyhine bir dava açmak da dahil çeşitli yolları deneyeceğiz” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!