Renault'da casusluk skandalı
Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson, Fransız otomotiv üreticisi Renault'da biri yönetim kurulu üyesi üç yöneticinin görevden uzaklaştırılmasına sebep olan sanayi casusluğunun ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson, RTL radyosuna verdiği demeçte, ''Bu sorunun, ciddi göründüğünü söyleyebilirim. Bu bir kez daha sanayi casusluğu ve ekonomik istihbarat bakımından şirketlerimizin karşı karşıya olduğu riskleri bir kez daha gösteriyor'' dedi. Bu durumun Fransız sanayisi için risk oluşturduğuna işaret eden Besson, ''Ekonomik savaş ifadesi bazı zamanlar aşırı gibi görünse de bu durumda uygun ve bu gelecekte izlememiz gereken bir konu'' diye konuştu.
Geçen yıl Ağustos ayında şirketin Uyum Komitesine gönderilen bir ''etik uyarıdan'' sonra Renault içindeki sanayi casusluğu iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmayı takiben pazartesi günü, elektrikli otomobillerle ilgili teknolojik sırları dışarıya sızdırdığından şüphelenilen üç yönetici görevden uzaklaştırıldı.
Renault insan kaynakları bölümünün görevden uzaklaştırma kararı vermeden önce söz konusu kişilere, haklarındaki iddiaları yanıtlaması fırsatı sunduğu belirtildi.
Renault, sanayi casusluğunun şirketin stratejik varlıklarını tehdit ettiğini de açıkladı.
Konuyla ilgili kişilerin şirkette ''özellikle stratejik konumlarda'' bulunduğu belirtilen açıklamada, ''Birkaç ay süren soruşturma, bu üç çalışanın davranışının Renault'nun etik kurallarına karşı olduğunu, bilinçli olarak ve kasten şirketin varlıklarını tehlikeye attığını gösteren bir dizi unsuru belirlememize fırsat verdi'' denildi.
Şirketten bir yetkili, üç yöneticiyle ilgili iç soruşturmanın sürdüğünü, kararın gelecek günlerde verileceğini söyledi. Yetkili, bu kişilerin bilgi sızdırdığı tespit edilirse derhal görevlerine son verileceğini söyledi.
Renault, Japon ortağı Nissan ile beraber 4 milyar dolar tutarında yatırım yaptığı elektrikli araç programının tehlikeye girmesinden endişeleniyor. Her iki şirketin gelecek iki yılda yeni elektrikli otomobillerini piyasaya sürmesi bekleniyor.
Her iki şirket, elektrikli otomobillerin, araçların karbon salımı açısından uzun vadede en iyi çözüm olduğunu düşünüyorlar.
Buna karşın dünyanın en büyük iki otomotiv şirketi ABD'li General Motors ve Japon Toyota ise hem elektrikli, hem de benzinli motora sahip hibrid araçların geliştirilmesine büyük yatırım yaptılar.
Fransız devleti Renault'da yüzde 15 hisseye sahip bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği