"Renault'un kararı Türkiye'yi mutlu etmedi"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin müdahalesiyle Renault'un Clio 4 modelini sadece Türkiye'de üretmesinden vazgeçmesiyle ilgili olarak, ''Batmış bir Renault ne Türkiye'nin ne de Fransa'nın işine yarar'' dedi.
AB dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlediği AB İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bakanları gayriresmi toplantısına katılan Bakan Ömer Dinçer, Renault'un Clio 4'ü Türkiye'de üretmek istemesi ancak Sarkozy'nin müdahalesiyle üretimin bir bölümünü Fransa bir bölümünü de Türkiye de yapma kararı almasını değerlendirdi.
Sadece Çalışma Bakanı olmasından değil yönetim işletme profesörü olmasından dolayı da Renault olayını çok yakından takip ettiğini belirten Bakan Dinçer, şunları kaydetti:
''Bu olayın iki boyutu var. İşletmeler karar verirlerken kendi rekabet güçlerini göz önünde bulundururlar. Batmış olan bir Renault ne Türkiye'nin ne de Fransa'nın işine yarar. Dolayısıyla güçlü ve rekabet gücü güçlü bir Renault her iki ülke için de yararlı olacaktır.''
Renault'un bir Fransız işletmesi olduğunu ancak farklı ülkelerde üretim yaparak hem verimliliğini artırmayı hem de maliyetini azaltmayı düşünmüş olabileceğini ve bunun işletmenin aldığı bir karar olduğunu kaydeden Dinçer, ''Herhangi bir işletmeye orada üretme burada üret dediğinizde bu işletmenin ekonomisine, rasyonalitesine aykırı olursa işletmeler yaşayamazlar'' diye konuştu.
Renault'un Clio 4'ü hem Türkiye'de hem de Fransa da üretme gibi bir karar almasının ''Türkiye'yi mutlu etmediğini'' belirten Bakan Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:
''Biz böyle bir karardan mutlu değiliz ama bu Renault için yararlı olacaksa yapacak bir şey yok. Renault, hem Türkiye'yi hem de Fransa'yı memnun edecek bir çözüm üretti, umarım her iki ülke ve Renault için yararlı sonuç doğurur. Herhangi bir işletmenin kendi üretimiyle ilgili bir kararı kendi rekabet gücünü etkileyen faktörlerle ilgili olmalı, siyasi tavırlarla değil.''
Öte yandan Fransız bir gazetecinin ''Sonuçta, Fransa'nın kararıyla Türkiye'de biraz daha işsiz olacak. Bu sizi kızdırmadı mı?'' şeklindeki bir soru üzerine de Bakan Dinçer, ''Bu konularda duygusal karar vermiyoruz. İkili ilişkilerimiz sadece bir hadise ile etkilenecek kadar zayıf değil, güçlü ilişkilerimiz var. Tabii bu arada Fransa'nın da Türkiye'ye karşı ön yargılarını atmasını ve daha objektif bakmasını bekliyoruz. Sarkozy'nin Türkiye'nin AB sürecindeki çabalarına destek vermesini de umutla bekliyoruz'' cevabını verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!