Risk büyüdü iflaslar artacak

Euler Hermes’in ülke risk haritasına göre Türkiye’de 2014’te 15.822 şirket iflas etti. İflaslar bu yıl yüzde 10 artacak. Normal koşullarda yüzde 70 olan alacak sigortası hasar rasyosu yüzde 85’i aştı

Risk büyüdü iflaslar artacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.07.2015 - 06:10

Alacak sigortası alanında faaliyet gösteren Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, bu yıl alacak sigortası hasarlarında ciddi bir artış olduğunu ve genel olarak makro ekonomik tablonun kötüleştiğinin görüldüğünü dile getirdi.

Türkiye’de ödeme sürelerinin uzun olduğunu, Avrupa’da 90 gün olan ödeme sürelerinin bizde 150 güne çıktığını anlatan Özüner’e göre bu bile ülkenin daha riskli olduğunu gösteriyor.

Euler Hermes Türkiye olarak, Türkiye’de 5 milyar Avro civarında bir riski sigortaladıkları bilgisini veren Özüner, genel olarak yüzde 70 civarında tazminat öderken, “Bu yılı pek iyi geçirmiyorum. Bizde topladığımız primlerin yüzde 70’inin hasar olarak ödersek iyi. Yani hasar rasyosu yüzde 70... Ama bu yılı biraz kötü geçiriyoruz” dedi.

Şirket olarak 15 milyar liralık bir riski sigortaladıklarını belirten Özüner, rakiplerle birlikte toplam 40 milyar lira civarında bir riskin sigortalandığını vurgulayarak, makro ekonomik resmin bozulmasıyla bazı sektörlerin daha riskli hale geldiğini ve rakiplerin hasarlarının biraz daha fazla olduğunu da söyledi.

Kritik sektörler

Hasarların en çok gıda, parakende, kimya, makine ve ekipmanları sektörlerinden geldiğini aktaran Özüner, “Ama hasarları daha çok tekstilden yedik ancak, bu daha çok geçmiş yıllardan gelen bir durum. Metal ve inşaatta da hasarlar yüksek. Ama bu sektörler batık diyemem, bu sektörlerin içinde de iyiler var. Ama makro ekonomik resim bozulmasıyla bunlar daha hassas hale geliyor. Bunlar kurlardaki oynamalardan daha fazla etkileniyor ya da iç daralmadan ilk etkilenenden sektörlerden oluyorlar. Bu yüzden de daha çok firma zaafa düşüyor ve hasar olarak geliyor bize” dedi.

Büyüme yüksek

Ekonomik olarak resmin bozulduğu durumlarda büyümenin daha yüksek olduğunu belirten Özüner, bir miktar alacak sigortası bilincinin artmasıyla da hayat dışı segment yüzde 10-11’lerdeyken, alacak sektöründe yüzde 40’larda büyüdüklerini dile getirdi.

Her altı ayda bir iflasın ne kadar artacağını, kaç firmanın batacağını öngörmeye çalıştıklarını dile getiren Özüner, bu yıl için kapanacak şirket sayısında yüzde 10’luk bir artış öngörüyor. Geçen yıl iflas eden ya da iflas erteleme alan şirket sayısı 15 bin 822 olduğunu söyledi.

Kefalet sigortasını da bu sene başlattıklarını, teminat mektubu verdiklerini anlatan Özüner bir de KOBİ’ler için yeni ürün üzerinde çalıştıkları bilgisini verdi.

İhracat 9.5 milyar dolar artacak

Özlem Özüner, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) Türkiye’ye yapılan ihracatın hemen hemen yarısı için nisanda kaldırılması sayesinde ihracatın 2015-2016’da 9.5 milyar dolarlık artış kaydedeceğini de açıkladı.

Özüner KKDF feshinin Türkiye’nin ana ticaret ortakları arasında en fazla 0.9 milyar dolar ile Almanya’ya yapılan ihracatı olumlu etkileyeceğini belirterek, “Ayrıca 0.7 milyar dolar ile Birleşik Krallık’a ve 0.5 milyar dolar ile ABD’ye yapılan ihracat da olumlu etkilenecek. Türkiye’nin ana ihracat sektörlerine baktığımızda KKDF ödemelerinin kısmi feshinden en kârlı çıkacak sektörün 2 milyar dolarlık artış ile tekstil ve giyim olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

Kısmi KKDF feshi ile toplam mal ithalatının 2015’te 5.5 milyar dolar artacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin ithalatının yüzde 20’sini oluşturan Rusya, Çin ve Almanya bu yeni fırsatlardan en çok faydalanan ülkeler olacak. Rusya, özellikle doğalgaz ihracatı ile Türkiye’ye yaptığı ihracatta 2.1 milyar dolar artış kaydedecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler