Roma'da İrem İncedayı sergisi
Türkiye'nin Roma Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapılması çerçevesinde, ressam İrem İncedayı'nın çalışmalarını sanatseverlerin ziyaretine açtı.
Roma'da yaşayan sanatçının irili ufaklı otuz tablosundan oluşan "Simgeler ve Mitoslar" adlı sergi, hem Doğudan hem Batıdan izler içeriyor.
Ev sahipliğini Kültür ve Tanıtma Müşaviri Ayşem Aygün Atalay'ın üstlendiği serginin dün gece yapılan açılışına, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Sanatçı, açılış sırasında, ziyaretçilerle sohbet etme ve onlara çalışmaları hakkında bilgi verme olanağı da buldu.
Doğu sanatıyla Batı sanatını mezcetme uğraşındaki sanatçının bu sergisinde, Doğu simgelerde, Batı mitoslarda karşımıza çıkıyor.
Simgelerin ağırlıklı bölümü, tezhip sanatındaki süsleyici ögeler ile mimaride de karşımıza çıkan geometrik motiflerden esinlenmiş görünüyor. Sanatçı, tezhip sanatından hareketle süsleyici ögeleri müstakil olarak tuvale taşıdığı tabloları, "kompozisyon" diye adlandırmayı yeğliyor. Geometrik motifleri ise daha ziyade mitoloji kahramanlarını işlediği tablolarında, adeta çerçeve işlevi de gören bir süs gibi kullanıyor.
Malzeme olarak doğal toprak ve gümüş varağı da bolca kullanan İncedayı'nın, tuvali adeta duvar gibi işlediği tabloları, resimden ziyade fresk gibi bir görünüm arz ediyor.
Yunan mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, İncedayı'nın özel ilgi duyduğu mitosların başında geliyor. Afrodit tablolarında, birer büst halinde, tuvale çehrenin güzelliğini yansıtmakla yetinilmiş sadece.
İncedayı, Afrodit'in Roma mitolojisindeki karşılığı olan Venüs'ü ise daha büyük olarak çalışmayı yeğlemiş. Muhtemelen bunun da etkisiyle Venüs tabloları, tanrıçanın işveli ve cilveli hallerini daha iyi yansıtıyor.
Bunlar arasında, ünlü heykeltıraş Antonio Canova'nın 1812'de yonttuğu şaheserlerden biri olan ve halen Floransa'da Pitti Sarayı'nda teşhir edilen "İtalyan Venüs" de yer alıyor.
Neo-klasik heykeltıraşın son derece gerçekçi ve arzulanır bir görünüme büründürdüğü tanrıça, söz konusu niteliklerini resmedildiği tuvalde de aynen koruyor. Hamam çıkışında aniden yakalanmanın utancı eşliğinde bedenini bir örtüyle gizleme uğraşındaki Venüs'ün tuvaldeki çıplaklığında, heykelin orijinaline oranla belli belirsiz bir azaltmanın yeğlenmiş olması da dikkati çekiyor.
İçinde yaşadığı suyun ya da kaynağın tanrısal kişiliğini temsil eden "Su Perisi" (Naias) de, İncedayı'nın sergisinde göz dolduran tablolar arasında yer alıyor.
Repubblica meydanında bulunan Roma Kültür ve Tanıtma Müşavirliği Bürosu'ndaki "Simgeler ve Mitoslar" sergisi, 20 Mayıs'a dek, hafta sonu hariç her gün TSİ 10.00-18.00 saatleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık tutulacak.
Roma Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan, 1990'lı yıllardan bu yana İtalya ve Türkiye başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde müşterek ve münferit sergilerle ismini duyuran İncedayı, sanatsal çalışmalarını aynı zamanda doğum yeri olan Roma'da sürdürüyor.
Ünlü ressam Timur Kerim İncedayı'nın kızı olan İrem İncedayı, aile kökenlerinin de katkısıyla Doğu kültürüne de "duyarlı" bir ressam olarak tanınıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı