Romatizmadan korunmak
Romatizm; kas iskelet sistemini tutan, zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse kalıcı hasarlara yol açabiiyor. Bunun için romatizmal hastalıklara karşı önlemlerin alınması önemlidir.
Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy ile kışın alevlenen romatizmal hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri öğrendik…
Romatizmal hastalıklar sıklıkla kas iskelet sistemini tutan, zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse kalıcı hasarlara yol açabilen hastalıklar olduğu biliniyor. Bu hastalıkların gerçek sebepleri bilinmiyor ; ancak genetik yatkınlık, bazı virüsler, sigara, dişeti iltihapları ve diğer birçok faktör çeşitli romatizmaların oluşumundan sorumlu tutuluyor.
Osteoartrit: Soğuk havalardan en çok etkilenen romatizmaların başında kireçlenme denilen romatizma türü gelir. Havanın soğuması ile yağmurlu havalarda oluşan basınç değişikliklerini hasta ekleminde hisseder. Yağmur yağmadan günler öncesinden dizlerinde ağrı-sızı başlar ve yağmuru haber verir.
Raynoud (Rayno) Hastalığı: Tek başına görülebilen ya da birçok iltihaplı romatizmaya eşlik edebilen bir durumdur. Bazen stres altında iken; özellikle de soğuğa maruz kalınca gelişen, el parmaklarında ani sararma, morarma ve ardından kızarma ile kendisini gösteren hastalıktır. Soğuk havaya maruz kalma sonucunda atar damarlarda ani gelişen bir daralma görülür. Parmakları besleyen kan azalır (solukluk, soğukluk ve ağrı görülür); buna bağlı oksijenlenmenin azalması (morarma) görülür ve bir süre sonra refleks olarak damarlar genişleyerek parmaklara fazla kan gider (kızarma). Bu hastalığın önemi altta yatan romatizmal hastalığa bağlıdır. Eğer altta yatan romatizmal hastalık yoksa (Raynoud Hastalığı, primer Raynoud olarak adlandırılır) nispeten sorunsuz seyreder. Stres ve soğuktan korunmak çözümü büyük oranda sağlar. Ancak altta skleroderma gibi bir romatizmal hastalık yatıyorsa (Raynoud Fenomeni ya da sekonder Raynoud olarak adlandırılır); o zaman parmaklarda kangrene kadar gidebilen sorunlara yol açabilir. Bu nedenle her Raynoud Hastalığı olan kişinin mutlaka romatoloji uzmanına başvurması ve altta bir romatizmal hastalık olup olmadığının araştırılması gerekir. Her durumda da bu hastaların soğuktan korunmaları, havalar çok soğuk olmasa bile eldiven takmaları; sabahları sıcak su ile ellerini yıkamaları; buzdolabından bir şeyler alırken dikkatli olmaları ve kesinlikle sigarayı bırakmaları gerekiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!