Romney, Nevada'yı da kazandı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı yarışında eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Nevada eyaletini açık farkla kazandı.

Romney, Nevada'yı da kazandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2012 - 08:47

Romney, Nevada'da 4 yıl önceki ön seçimleri de 2008 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Senatör John McCain'i geride bırakarak galip bitirmişti. Eyaletin Romney'e desteğini azaltmadığı bugünkü seçimlerde de görüldü.
Amerikan medyası, oyların yarısına yakınının sayıldığı eyalette, çok açık ara önde olan Romney'nin galibiyetini ilan etti.

Şu ana kadar açıklanan resmi olmayan rakamlara göre, ''parti toplantıları'' yöntemiyle yapılan seçimi kolay bir şekilde kazanan Romney, eyaletin yüzde 43 civarındaki oyunu aldı. Romney'yi, yüzde 26 oranla eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, yüzde 19'la Teksas Milletvekili Ron Paul ve yüzde 13'le eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum takip etti.

Romney'in kazanmasında bu eyaletin önemli bir özelliği de var, çünkü eyaletin 4'te 1'i Romney gibi Mormon. Bunun yanında, diğer eyaletlerin aksine Romney, Nevada'da aşırı muhafazakar çay partisi hareketi ve evanjeliklerin oyunu da aldı. Böylece Romney, sadece ''ılımlı''ların desteklediği bir başkan adayı olma durumundan kurtulmaya başladı.
Nevada seçimleri, ülkenin batı yakasındaki seçimlerin ilki oldu. Bu seçimle birlikte Romney, Florida'yla birlikte iki eyaleti arka arkaya kazanarak ve ilk beş ön seçimden üçünü galip bitirerek, popülerliğini giderek artırdı ve başkanlık yarışında yerini sağlamlaştırmaya başladı.

Florida gibi bu eyalette de Romney'e oy verenler, ona ''daha seçilebilir ve ABD Başkanı Barack Obama ile yarışabilir aday olduğu'' ve ''ekonomiden iyi anladığı'' gerekçesiyle oy verdiklerini belirttiler.

''Obama, Amerika'dan özür dilemeli''

Nevada'da seçim merkezindeki konuşmasında kendine güveni arttığı gözlenen Romney, yine her zaman olduğu gibi Obama'ya yüklendi.

ABD'de yüzde 12,6 ile en yüksek işsizlik oranına sahip eyalet olan Nevada'da kendi iş deneyimini ön plana çıkaran Romney, ekonomik alandaki deneyimlerinin ülke ekonomisinin iyileşmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Zafer konuşmasında, ''Amerika'nın ekonomiyi iyileştirebilen bir başkana ihtiyaç duyduğunu ve bunu yapabilecek kişinin de kendisi olduğunu'' kaydeden Romney, Obama'nın ekonomi politikalarına sert eleştiriler yönelterek, ''Obama, Amerika'dan özür dilemeli'' dedi.

Romney, ''Amerika'nın ruhunu ve kurucu ilkelerini yeniden tesis etmeyi amaç edindiğini'' söyleyerek, ''21'inci yüzyıl, Amerikan yüzyılı olmalı ve öyle de olacak'' ifadesini kullandı.

''Yarıştan çekilmiyorum''

Eyaletteki seçimlerde ikinci sırayı eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich aldı. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından eyalette basın toplantısı düzenleyen Gingrich, yarıştan çekilmeyeceğini ve sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.
Gingrich, Romney'nin hafta içinde tartışma yaratan, ''çok yoksulların durumundan kaygı duymuyorum'' şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak, ''yoksulları çok derinden önemsiyorum'' dedi.

Romney için kullandığı ''Massachusetts ılımlısı'' tanımlamasını yineleyen Gingrich, ''Obama ile Romney arasında bir fark olmadığını'' savundu.

Gingrich, kendisine karşı ''dürüst olmamakla'' eleştirdiği Romney ile her zaman ve her ortamda tartışmaya hazır olduğunu ve Romney'nin kendisine yönelik ''saldırılarına'' yanıt vermeye devam edeceğini vurguladı.

Şubatta yoğun ön seçim takvimi

Şimdi Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında gözler 7 Şubat Salı günü Minnesota, Colorado ve Missouri olmak üzere 3 eyalette aynı anda yapılacak seçime çevrildi. Şubat ayında ayrıca, Maine, Arizona ve Michigan'da da ön seçimler olacak. Romney, 2008'deki yarışta Minnesota, Colorado, Maine ve Michigan'ı kazanmış, Arizona'da ikinci, Missouri'de ise üçüncü gelmişti.

Romney, 6 Mart'ta 10 eyalette birden yapılacak ve ''Süper Salı'' olarak nitelendirilen ön seçimlere kadar, yakaladığı bu ivmeyi sürdürerek, ''Süper Salı''ya eli güçlü girmeyi ve Gingrich'i safdışı bırakmayı amaçlıyor.

Gingrich ise şubat ayını mümkün olan en düşük hasarla atlatıp, mart ayında yapılacak ve şansının nispeten daha yüksek olduğu bazı güney eyaletlerdeki ön seçimlerde galip gelerek, yarışta tekrar iddialı konuma geçmeyi hedefliyor.

ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olabilmek için, aday adaylarının ağustos ayındaki genel kurula kadar en az 1,114 delegenin desteğini toplaması gerekiyor. Nevada'nin 28 delegesi, aday adayları arasında orantılı biçimde bölüştürülecek. Washington Post'a göre, şu anda Romney'nin 97 delegesi bulunurken, onu en yakından takip eden isim olan Gingrich'in delege sayısı ise 30.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler