RTÜK davası devam ediyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve eski Başkanı Zahid Akman'ın da arasında bulunduğu 14 kişinin, ''İdari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları'' gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi.

RTÜK davası devam ediyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2010 - 12:03

RTÜK Uzman Denetçisi Cengiz Özdiker'in suç duyurusu üzerine açılan davanın Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasına, sanıklardan RTÜK bürokratları Lütfettin Mesutgil ve Ahmet Batun, sanık avukatları, şikayetçi Özdiker ve avukatı katıldı.

Daha önce esas hakkında görüşünü veren Cumhuriyet Savcısı, RTÜK'ün 20 Nisan 2006'daki oturumunda, müşteki Özdiker'in atamasına ilişkin bir kararda Akman'ın karşı oyu olmadığı halde, sanık Darendeli'nin dosyaya sunduğu belgedeki muhalefet şerhinde, Akman'ın da imzasının bulunduğunu kaydetmiş ve bu gerekçeyle ''Akman hakkında, resmi evrakta sahtecilik suçundan suç duyurusunda bulunulmasını'' talep etmişti.

Mahkeme, RTÜK'ten bu konunun incelenmesi için karar defterinin gönderilmesini istemişti.
Mahkemeye ulaşan karar defterindeki, 20 Nisan 2006'daki 2006/27 sayılı toplantının 2 numaralı kararı duruşmada okundu.

Sanık avukatları, karardaki imzaların müvekkillerine ait olduğunu söylediler. Yargıç Ali Erkılınç'ın, müşteki ve sanık ile avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin reddedildiğini belirtmesinin ardından, duruşmaya devam edildi.

Özdiker'in avukatı Nadire Özkaya, toplanan delillerden, sanıkların suç işlediğinin ortaya çıktığını savundu. Müvekkilinin psikolojik baskı ve yıldırmaya maruz bırakıldığını, ''saldırıların, dava uzadıkça müvekkilinin itibar ve şerefine de yöneldiğini'' öne süren Özkaya, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Özdiker de 5-6 yıldır yargı süreciyle uğraştığını, 20'yi aşkın davada lehte karar çıktığını, aile hayatını etkileyecek şekilde mağduriyetine yol açıldığını anlatarak, sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, 12 Kasım 2009'da verilen esas hakkındaki görüşü tekrarladığını bildirdi.

Ancak bu celse incelenen ve taraflarca içeriği ve imzaları kabul edilen RTÜK karar defteri karşısında, Akman hakkında evrakta sahtecilik iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasından vazgeçilmesini isteyen Dalgalı, Özdiker'in atama kararlarına ilişkin muhalefet şerhlerinin dikkate alınmasını, cezanın TCK'nin ''cezanın belirlenmesi'' başlıklı 61. maddesi uyarınca belirlenmesi sırasında, Özdiker ile ilgili kararların tamamında olumlu görüşü ve imzası bulunan üyeler ile muhalif kalan üyeler arasındaki farkın gözetilmesini talep etti.

Savcı Dalgalı, ayrıca imza sayısının TCK'nin ''zincirleme suç'' başlıklı 43. maddesinin uygulanmasında göz önünde tutulmasını da esas hakkındaki görüşe eklediğini bildirdi.
Duruşma, sanık avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek, ertelendi.

İddianamede, sanıkların ''görevi kötüye kullandıkları'' gerekçesiyle 1'er yıldan 5 yıl 3'er aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler