RTÜK'te yeni yasa taslağı: Maaşlar 19 bin liraya çıkacak
RTÜK’te, Sayıştay’ın uyarılarda bulunduğu hukuksuzlukların giderilmesi için yasa taslağı hazırlandı. RTÜK Başkanı’nın yetkileri artırılırken Üst Kurul üyelerine verilen maaş, harcırah ve tüm ödemeler de Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanına endeksleniyor. Taslak şu şekilde yasalaşırsa maaşlar 16 bin liradan 19 bin liraya çıkacak.
RTÜK’te Üst Kurul üyelerinin maaşlarının en yüksek devlet memuru kabul edilen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının maaşı düzeyine yükseltilmesini öngören yasa taslağı hazırlıkları tamamlandı. Taslak yasalaşırsa, Üst Kurul üyelerinin maaş, harcırah ve tüm ödemeleri, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’na yapılan ödemeler esas alınarak belirlenecek.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı’nın bu yıl Ocak ayından itibaren aldığı net maaşın 19.795 TL. olduğu, RTÜK üyelerinin maaşlarının ise yaklaşık 16 bin lira olduğu biliniyor.
Sayıştay raporunda RTÜK üyelerinin maaşlarının fazla ödendiği uyarısında bulunulmuştu. Bu uygulamadaki hukuksuzluğu gidermek üzere RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunda değişiklik çalışması başlatmıştı. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu başkanlığındaki komisyon RTÜK yasasındaki değişiklik hazırlıklarını tamamladı.
ANKA’nın edindiği bilgilere göre, önümüzdeki günlerde RTÜK Başkanlığı’na sunulması ve ardından Üst Kurul’da son şekli verilmesi beklenen taslakta getirilen yenilikler özetle şöyle:
• Sayıştay’ın itiraz ettiği hukuksuzluğun giderilmesi için yasaya RTÜK üyelerine yapılacak ödemelerin hesaplanmasında Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanına yapılan ödemelerin esas alınması hükmü getiriliyor. Üyelerin halen Avrupa ülkeleri için günlük 230 Euro olan harcırahları da en üst düzeye çıkarılıyor. Üyelerin emeklilik primleri de 7600’den 8000’e yükseltiliyor.
• RTÜK’te daire başkanlıklarının sayısı 15’e çıkarılıyor. Hukuk Müşavirliği daire başkanlığı haline getiriliyor. Daire başkanlıklarına isim verme, kurma, lağvetme yetkisi doğrudan RTÜK Başkanına veriliyor. İzin ve Tahsisler Daire Başkanlığı üçe, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı ikiye bölünüyor. RTÜK’te başkanlık sistemi kuruluyor, halen Üst Kurul’da olan birçok yetki doğrudan başkana veriliyor.
• Daire Başkan yardımcılarının sayısı da 70’e çıkıyor. Bu görevden alınanlar Üst Kurul uzmanlığına atanıyor; özlük hakları ve makam tazminatlarını almaya devam ediyorlar. Başkan müşaviri kadrosu da 5’ten 10’a yükseltiliyor.
• RTÜK çalışanlarıyla ilgili yeni bir maaş sistemi getiriliyor. Kanuna uzman maaşlarının emsallerinin iki katına yükseltilmesi için RTÜK Başkanına yetki verilmesiyle ilgili hüküm de konuluyor. Kıdemli uzmanlık adıyla yeni bir kadro oluşturuluyor. Ek olarak 15 yeni uzman yardımcısı kadrosu getiriliyor. Böylece uzman yardımcılarının sayısı 120’ye yükseliyor.
•Halen İstanbul, İzmir ve Diyarbakır olmak üzere üç yerde bulunan bölge müdürlüklerinin sayısı yediye yükseltiliyor. Bölge müdürlüklerinin kurulacağı yerlere ve bölge müdürleri ile yardımcılarına karar verme yetkisi RTÜK Başkanı’na tanınıyor. Eskiden Van ve Adana’da da bölge müdürlükleri vardı; büyük paralar harcanarak SKAAS sistemi kurulduktan sonra bölge müdürlükleri işlevsiz kaldı; bölge müdürlüklerinin sayısı azaltıldı.
•Kademeli emeklilik sistemi getiriliyor. Kanun çıktıktan sonra bir ay içinde başvurulması koşuluyla emekliliği seçenlere, emekliliğine 10 yıl kalmış olanlara yüzde 40, 5 yıl kalmış olanlara yüzde 30 daha fazla ikramiye ödenmesi hükmü getiriliyor. Böylece TRT’de yapıldığı gibi RTÜK’te de eski kadroların kurumdan uzaklaştırılması sağlanacak ve kuruma yeni kadrolar doldurulacak.
•RTÜK Başkanına MİT’ten gelen talepler doğrultusunda işlem yapma yetkisi veriliyor. Üst Kurul’un kanunla belirlenen görevlerini kadrolu personelin yanısıra sözleşmeli personel ve işçi personel eliyle yürüteceği hükmü getiriliyor. Başkana 30 sözleşmeli bilişim uzmanı alma yetkisi veriliyor. Bu uzmanların istihdamına ve ücretlerine de RTÜK Başkanı karar verebiliyor. Bu uzmanların ücretleri en yüksek sözleşme ücretinin 4 katına kadar olabiliyor.
Taslağı değerlendiren RTÜK kaynakları, RTÜK'ün son yıllarda kendi gelirleriyle bütçesini denkleştiremediğine ve Hazineden TBMM aracılığıyla ödenek aldığına dikkat çekerek, "taslak bu şekilde yasalaşırsa, personel sayısının artırılması ve yeni bölge müdürlükleri kurulmasının RTÜK’ün Hazineye yükünü artıracağı" belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu