Ruslar, iki hafta sonra başarısızlığı kabullendi

Rus yetkililer, 9 Kasım'da Mars'a gönderdikleri, ancak Dünya'nın yörüngesinde takılıp kalan uzay aracının başarısız olduğunu istemeyerek de olsa kabullendiler.

Ruslar, iki hafta sonra başarısızlığı kabullendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.11.2011 - 15:16

Rus uzay ajansı Roskosmos Başkan Yardımcısı Vitali Davidov, bu yılki başka başarısızlıklardan sonra 15 yıldır ilk kez giriştikleri gezegenler arası programın da başarısız olmasıyla ilgili açıklamasında, "Realist olmak gerek, araçla bu kadar zaman iletişim kuramadığımıza göre, bu programı uygulama şansı artık pratikte bulunmuyor" dedi.

Mars'ın uydusu Phobos'a gönderdikleri Phobos-Grunt adlı aracın Mars'a doğru yola çıkmasına izin veren geçici "pencerenin" ay sonunda kapanacağını belirten Davidov, aracın gelecek pencereye kadar hayatta kalamayacağını, çünkü bir sonraki pencerenin iki yıl sonra açılacağını söyledi.

Mars ve Dünya arasındaki uzaklık iki yılda bir azalıyor.

Rus uzay kurumu yetkilisi, uzay aracının Dünya'ya düşeceği yer ve zamanı da tahmin etmeye çalıştıklarını belirterek, "Deneyimler bunun ancak son günlerde yapılabileceğini gösteriyor, aracın düşeceği yeri belirlemek daha önce olası değil" diye konuştu.

Rusya'nın uzay çalışmaları konusunda büyük umut bağladığı Phobos-Grunt uzay aracı Zenit füzesiyle Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden fırlatıldıktan sonra yörüngede takılıp kalmış, uzayın derinliğine açılmak için motorlarını çalıştıramamıştı.

Rus yetkililerin aracın bataryalarının tamamen tükenmeden yeni yazılım yüklenerek sorunun çözülmesi için üç gün zaman bulunduğu yönündeki açıklamasından sonra bazı uzmanlar, mühendislerin bunu başaramaması durumunda uzay aracının Dünya'ya düşen en tehlikeli uzay atığı olabileceği uyarısında bulunmuşlardı.

165 milyon dolar değerindeki uzay aracının bilgisayarıyla ilgili sorun giderilemezse dünyaya düşme tehlikesi bulunduğu bildirilmişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Rus kaynaklar, yetkililerin, büyük umut bağlanan bu uçuşun başarısız olmasından sonra bazı sorumluların aranabileceğini belirterek, bunun da Roscosmos'da bir reform yapılmasını, çok sayıda yetkilinin hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasına yol açabileceğini iddia etmişlerdi.

Rusya'nın Mars'ın uydularından Phobos'a numune alıp üç yıl içinde Dünya'ya getirecek uzay aracıyla, uzun bir süredir Batılılara bıraktığı Kızıl Gezegen'in keşfine yeniden başlayarak gezegenler arası seyahatlerde başarı kazanmak istediği yorumu yapılıyordu.

Mars'a yaklaşık 10 bin kilometre mesafede yörüngede bulunan Phobos'un kökenini ve Mars'ın atmosferini inceleyecek Phobos-Grunt, bunun için numune toplamaya yarayacak bir bilimsel alet ve Dünya'ya dönüşü için modülün bulunduğu bir sondayı da beraberinde götürüyordu.

Rus uzay aracı bunun yanı sıra Mars'ın yörüngesine Çin'e ait Yinghuo-1 uydusunu yerleştirecekti.

Rusya için son derece önemli olan bu program, Kasım 1996'da fırlatılan Mars 96 uzay aracının başarısız olmasından bu yana ilk gezegenler arası seyahat olacaktı.

Kızıl Gezegen'e ilgisi son dönemde artan ve geçen ay Mars yolculuğunun simülasyonu için 6 gönüllünün 520 gün süreyle kapatıldığı uzay aracı replikasından çıktığı Rusya, son başarılı gezegenler arası uzay programını, 1986'da Venüs'ü ve Halley kuyruklu yıldızını keşif için gönderdiği Vega uzay araçlarıyla yerine getirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler