Rusya'da ajan trafiği

Rusya'da son 4 yılda ABD, Çin, İsrail, Romanya ve Gürcistan pasaportuna sahip 5 kişi, ajanlık suçlamasıyla yakalanarak sınırdışı edildi.

Yayınlanma: 16.05.2013 - 09:34
Abone Ol google-news

Moskova'daki ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Dairesi'nde Üçüncü Katip Ryan Christopher Fogle'ın, bir Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlisini kendi safına çekmeye çalışırken yakalanması, Rusya'da son yıllarda sınırdışı edilen ajanlar konusunu tekrar gündeme getirdi.

Yakalanan ajanlar arasında büyükelçilik mensupları da bulunuyor. Ajanların, özellikle askeri konular hakkında bilgi almaya çalıştıkları tespit edildi.


CIA ajanından 1 milyon dolarlık teklif

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Siyasi İşler Dairesi'nde Üçüncü Katip Ryan Christopher Fogle, bir Rus Federal Güvenlik Görevlisi'ne kendisine çalışması için 1 milyon dolar teklif ederken yakalandı.

FSB, Fogle'nin üzerinden çıkan belgeleri ve ajanın görüntülerini basınla paylaşırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Ryan Cristopher Fogle"istenmeyen kişi" ilan ederek, en kısa sürede ülkeyi terk etmesini talep etti.

Rus Devlet ajanslarından Ria-Novosti, ajan Fogle'nin yakalanan belgelerinin ayrıntılarını yayımladı. Fogle'nin üzerinde, klasik casus silahı, büyük miktarda para ve Rusça yazılmış mektup ele geçirildi.

Mektupta, "Sizinle tecrübe, deneyim ve işbirliği paylaşımı için 100 bin dolar önermeye hazırız. Ödeme, detaylı sorularımıza cevap vermeyi kabul ederseniz gelecekteki işbirliğimiz için yıllık bir milyon dolara kadar çıkacaktır" ifadelerinin yer aldığı kaydedildi.


Çinli ajan S-300 bilgilerine ulaşmak isterken yakalandı

Son yıllarda Rusya'da yakalanan ajanlar arasında, Kremlin'in en büyük ekonomik ve siyasi ortaklarından Çin'in de bir ajanı yer alıyor.

Rusya'nın birçok ülkeye satışını yatığı S-300 hava savunma sistemlerine ait teknik bilgileri ele geçirmeye çalışan Çin vatandaşı Tun Şenyun, FSB tarafından 2010'da yakalanmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Resmi bir kurumda tercümanlık yapan Şenyun, S-300 füze sistemine ait bilgileri elde etmek için Rus yetkililere para teklifinde bulunmuştu.


İsrail Askeri Ataşesi sınırdışı edildi

Rusya'nın yakaladığı bir başka ajan ise son dönemde özellikle enerji alanında ilişkilerini geliştirmeye başladığı İsrail vatandaşıydı.

FSB, Mayıs 2011'de İsrail'in Moskova Büyükelçiliği'nde Askeri Ataşe Albay Vadim Leiderman'ı, Rusya'da casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına almıştı.
Rus kaynaklar Leiderman'ın, Moskova'nın Arap dünyasıyla olan askeri-teknik işbirliği ve yardımlarına ait bazı bilgileri para karşılığı öğrenmeye çalıştığını kaydetmişti.
Leiderma, bir Rus vatandaşından devlet sırrı kapsamına giren bazı bilgileri alırken FSB tarafından yakalanarak gözaltına alınmış ve Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından "istenmeyen kişi" olarak sınırdışı edilmişti.


Gürcistan istihbaratı internet kafe kurdu

Rusya-Gürcistan arasında 2008'de meydana gelen savaşın ardından, Gürcü ajanların Rusya'da yakalanması, iki ülke arasında gerginliğe ve karşılıklı suçlamalara neden olmuştu.

Gürcistan vatandaşı Mamuki Maysuradze, 2009'da Rusya'nın tatil şehri olarak bilinen ve yaz aylarından Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zamanının büyük kısmını geçirdiği Soçi'de bir internet kafe açarak, kendine istihbarat ağı kurmuştu.

Rusya'da kaçak yaşadığı tespit edilen Gürcü ajanın, istihbari ağ kurarak 2014 kış olimpiyatlarıyla ilgili bilgi toplamak için Soçi'de görevlendirildiği tespit edilirken, Maysuradze'nin bazı yabancı istihbarat servisi ajanlarıyla internet kafe üzerinden irtibat sağladığı açıklanmıştı. Maysuradze de tıpkı diğer yakalanan yabancı ajanlar gibi sınırdışı edilmişti.


Romanya'dan Rusya'ya misilleme

Moskova'nın son yıllarda sınırdışı ettiği bir başka diplomat ise Romanya Büyükelçiliği'nde Birinci Katip olarak görev yapan Gabriel Grecu oldu.

Grecu, ajanlık yaptığı gerekçesiyle Agustos 2010'da yakalanarak sınırdışı edilmişti.
Rusya-Romanya arasında kısa süreli diplomatik krize neden olan bu olay, Romanya'nın, Rusya'nın Bükreş Büyükelçiliği'nde Birinci Katip olarak görev yapan Rus diplomat Anatoliy Akopov'un "istenmeyen kişi" kapsamında sınır dışı etmesiyle karşılıklı misillemeye dönüşmüştü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler