Rusya'dan tepki

Rusya, ABD ve AB'nin BM Güvenlik Konseyi'nde kararlaştırılan yaptırımları genişletme hazırlığına sert tepki gösterdi.

Yayınlanma: 17.06.2010 - 13:03
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, "ABD'nin ve AB'nin, böylesi adımlardan kaçınması yönündeki çağrılarımızı dikkate almamasından son derece rahatsızız" diye konuştu.

Moskova'nın BM'nin 1829 sayılı kararının İran'a yönelik S-300 füzelerinin satışını yasakladığı anlayışıyla hareket ettiğini söyleyen Ryabkov, "Bizim anladığımız bu. BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararı İran İslam Cumhuriyeti'ne S-300 füzelerinin satışını yasaklıyor" diye konuştu.

Rus yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırımlarının S-300 füzelerini kapsamadığını, çünkü S-300'lerin uzun menzilli ve saldırı füzeleri olmadığını belirtmiş, ancak bu füzelerin İran'a satışını dondurduklarını vurgulamışlardı.

Uzmanlar AB ve ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın onayladığı yaptırımların ötesine geçecek yeni yaptırımları uygulamaya hazırlanmasının bu konudaki uzlaşıya zarar verebileceğine dikkat çekiyorlar. AB ve ABD'nin Moskova'nın itirazına rağmen kararın daha ilerisindeki yeni yaptırımlar hazırlığının da, Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi kararına verdiği desteği yeniden gözden geçirmesine neden olabileceği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler