Rüyalarımızın dilinden anlıyor muyuz?

Gün içinde çeşitli şekillerde meşgul olduktan sonra vücudumuz ve zihnimiz enerjisini geri kazanmak için uykuya ihtiyaç duyuyor.Uyku sırasında ise rüyalarımızla kurmaca bir dünya yaratıyoruz.

Yayınlanma: 17.05.2013 - 08:28
Abone Ol google-news

Kurmaca rüyaların anlamı, kısmen gerçekten uzak kendimizce şekillendirdiğimiz  rüyalardır. Mesela bazı rüyalar duygularımıza bağlı olarak ortaya çıkıyor; bugün öfkelendiğimiz biriyle rüyamızda tartıştığımızı, hatta şiddetle hareket ettiğimizi görebiliyoruz. Aynı şekilde gün içinde etkilendiğimiz biri rüyamıza flört ederken girebiliyor. Bu tür rüyalar tamamen yakın zamanlarda hissedilen yoğun düşünce, meşguliyet ve duyguları kurmaca olarak benliğe anlatan rüyalardır.

"Biz uyuyunca rüyalar uyanırlar."

- Grillparzer

Mesaj veren rüyalar da pekala olabiliyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken, rüyaları bireysel olarak yorumlamaktır. Rüya yorumlayan siteler, kitaplar, kişiler nesnelere anlam yüklerken genelleme yanılgısına düşebiliyorlar.Örnek olarak; hayvan görülen rüyalar genelde olumsuz anlam taşıyor "Köpek düşman, kedi hırsız, nankör insan..."Aslında ben bir hayvanseversem bu rüya olumlu anlamlara yorulabilir.Köpek benim için dostu, kedi sevimli bir arkadaşı çağrıştırıyor olabilir.

Aynı şekilde yılan örneği, rüya yorumcularında bir çok farklı anlama geliyor: "Düşman, sağlık, erkek cinsel organı... "Bu nedenle, rüyamızda gördüğümüz nesneleri çağrışımlarımız ve duygularımızla yorumlarken, aslında her rüyanın bir mesaj taşımadığını da unutmamak gerekiyor.

Rüyalarımızı herkese anlatmak da bilincimizi etkileyebiliyor. Bazı insanlar bembeyaz rüyadan lafın sonunda kapkara anlam çıkararak, yanlış yorumlarla bilinçaltımıza saldırıyorlar. Anadolu'da "Rüyayı suya anlatmak" deyimi buradan geliyor. İnsanlar olumsuz düşündükleri rüyaları, suyun temizleme özelliğiyle arındırmak için suya anlatıyorlarmış. Biz de rüyalarımızın toksin içeren yorumlardan uzak tutarak ve su gibi temiz düşünerek, iyiye yormalıyız.

Göz kapaklarımız kapanıp, rüya perdesi açıldığında gördüğümüz sahnelerin sağlıklı yorumlanması ve "Sadece rüyalar da olur" dediğimiz, iyi olan her şeyin gerçekleşmesi dileğiyle...

"Rüya, gecenin akvaryumudur."
Victor Hugo


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler