Sadece 237 bina depreme karşı güçlendirildi

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın soru önergesine verdiği yanıt, İstanbul'da 772 kamu binasından bugüne kadar sadece 237'sinin depreme karşı güçlendirildiğini ortaya koydu.

Sadece 237 bina depreme karşı güçlendirildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.09.2009 - 10:57

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın depremle ilgili soru önergesini yanıtladı.

Bakanlığının doğal afetlerle ilgili stratejisini 'yara sarmak yerine yara almamak' ilkesine göre şekillendirdiğini ve risk yönetiminin esas alan politikalar üzerine kurduğunu kaydeden Bakan Demir, "Bakanlığımız Modern Afet Yönetiminin kalbine müdahale'yi değil, zarar azaltmayı koymuş, artık enkaz altından nasıl insan çıkarırız yerine, enkaz altında nasıl insan kalmazın politikasını benimsemiştir" dedi.


Binaların yüzde 3'ü güçlendirildi

Bu çerçevede Ulusal Simsek Ağ Sistemi'nin Geliştirilmesi Projesi başlatıldığını kaydeden Demir, Zayıf hareket İstasyon sayısının 2007 yılı itibariyle, 2003 yılına oranla 4 yılda yüzde 250, Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesindeki sayısal deprem istasyonu sayısının da 98'den 214'e çıkarılarak yüzde 209 artış sağlandığını söyledi.

Türkiye ve yakın çevresindeki deprem aktivitesinin Deprem Araştırma Dairesince 24 saat süreyle izlendiğini vurgulayan Demir, şu bilgileri verdi:
"Bakanlığımızca 29 Eylül-1 Ekim 2004 tarihlerinde gerçekleştirilen Deprem Şurası eylem planı çerçevesinde 2005 yılında yapılan envanter çalışmaları sonucunda, ülkemizdeki toplam kamu yapılarının -Milli Savunma Bakanlığı, üniversiteler, özel okullar, dershaneler vb. hariç- stokunun yaklaşık olarak 80 bin adet civarında olduğu tespit edilmiştir. Depreme yönelik yürütülen hazırlıklar kapsamında bir kısım yatırımcı kamu kuruluşları -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı vb.- kurumlarında tahsisli binaların güçlendirme işlerini Bakanlığımız bilgisi dışında yürüttüklerinden detaylı bir bilgi olmamakla birlikte; yine bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre -2005 yılı- binaların yaklaşık yüzde 20'sinin ön inceleme ve güvenlik değerlendirmesinin yapıldığı, ancak yüzde 3'lük kısmının güçlendirme imalatlarının yapıldığı söylenebilir."

Bakanlığınca Türkiye genelindeki mevcut konut yapı envanteri hakkında çalışmalar başlatıldığını ifade eden Demir, bu kapsamda, tüm kamu binalarının toplam inşaat alanlarının belirlendiğini, güçlendirme fizibilitelerinin yapıldığını, güçlendirilmesi yapılacak kamu binaları için gerekli olan maliyetlerinin çıkarıldığını ve güçlendirme işlemlerine başlandığını söyledi.


3 bin mühendis eğitilecek

Depremle ilgili 26-28 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul'da eğitim programları yapıldığını kaydeden Bakan Demir, ülke genelinde ise yaklaşık 3 bin mühendisin eğitilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Demir, İstanbul'da depreme karşı güçlendirilen kamu binası sayısıyla ilgili de bilgi verdi. Buna göre 772 kamu binası güçlendirme fizibilite çalışması içine alınırken bugüne kadar toplam 237 bina güçlendirildi. 93 binanın güçlendirme çalışmalarına ise devam ediliyor. Güçlendirilen kamu binalarından 230'unu okullar oluşturuyor.

Demir, İstanbul'da, kültürel miras kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğunda yer alan 26 tarihi ve kültürel yapının envanterinin çıkarılması ve afet ve deprem performansı açısından değerlendirilmesi çalışmasının da tamamlandığını bildirdi. Demir "Topkapı Sarayı, 4. Avlu-Mecidiye Köşkü, Arkeoloji Müzesi Ek ve Klasik Bina ve Ayasofya Müzesi Müdürlüğü - Aya İrini Anıtı'nın deprem performansının değerlendirilerek depreme karşı yapısal güçlendirme projelerinin hazırlanmasında son aşamalara gelinmiştir" dedi.


"Deprem çalışmaları kaplumbağa hızıyla ilerliyor"

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan ise Bakan Demir'in depremle ilgili çalışmalar hakkında 2005 yılı rakamlarını verdiğini belirterek "Bu açıklamadan da görüleceği üzere, 2005 yılından bugüne yapılan çalışmanın da olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu bilgi dahi bilim çevrelerinin kaygılarında ne denli haklı olduklarını göstermektedir. Yine, ülkemiz topraklarının yüzde 96'sının deprem bölgeleri içerisinde olduğunu ve nüfusumuzun yüzde 98'inin bu bölgelerde yaşadığını doğrulayan AKP hükümeti, risk altındaki diğer illerde yapılan güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi verememektedir. Kıyıların, koyların, ormanların, su kaynaklarının, maden alanlarının, sit alanlarının pazarlanmasında aslan kesilen, AKP hükümeti; doğrudan can ve malı tehdit eden deprem tehlikesine karşı 'kaplumbağa' hızında davranması ve deprem riskini hafiften alması, hem vicdan hem insaf ölçülerine uymamaktadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler