Sağlığımıza bu kadar zararlı olan sigarayı bırakmak neden zordur ?
Sigara hem kimyasal, hem de psikolojik olarak bağımlılık yaratır. Bu bağımlılıklardan dolayı, sigara içilmediğinde kişi hem fiziksel hem de ruhsal olarak zorlanabilir. Kimyasal bağımlılığın sebebi sigaradaki nikotin maddesidir.
Nikotin eksikliğine maruz kalan vücut; konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı, yorgunluk, hassasiyet, iştahta artış, uyumada güçlük çekme gibi etkilere maruz kalır. Sigara bırakma yöntemlerinin temeli bu etkileri hissetmeden kişilerin sigarayı bırakmalarını en kolay yoldan sağlamaktır. Üstelik bağımlıklardan kurtulmak için alternatif tıp teknikleri ile ilaçsız doğal yöntemler ile kurtulmak mümkün.
Sigara bağımlılığının psikolojik yönü ise, günlük hayattaki sürece sigaranın otomatik olarak dahil olmasıdır. Sabah uyandıktan sonra ve öğünlerden sonra stresli veya keyifli ruh halinde ve bunun gibi pek çok zaman, sigara içmek bu aktiviteleri tamamlayan bir bağımlılık olmuştur.
Ülkemizde sigara kullanımı açısından durum endişe vericidir. Yapılan çalışmalar, 15 yaş üstü erkeklerin %62,8,kadınların %24,3 ve tüm nüfusun ise %43,6’sının sigara kullandığını ortaya koymaktadır.
Bağımlılık sebeplerinden biri olan psikolojik bağımlılıktan da kurtulabilme için bağımlıların bırakmaya istekli olmaları birinci şarttır.
Artık kokusundan sıkıldım, yeter diyorsanız ve hiç istemeden bile içiyorum diyorsanız , sizin için doğru zaman gelmiştir. Kişi gerekiyorsa sigara bırakma sebeplerini bir kağıda yazmalıdır. Örneğin sağlıklı yaşam, daha dinç ve genç görüneceğini, sigaranın sebep olduğu hastalıklara yakalanma riskinin azalacağını, sigara almak için düzenli olarak harcadığı parayı tasarruf edeceğini, nefes alma güçlüklerinin ortadan kalkacağını ve bunun gibi pek çok şekilde göreceği faydaları listeleyerek motivasyon sağlanmalıdır. Bunun yanında sigaranın kişiye ve çevresine ne kadar zararlı olduğu hatırlanmalıdır. Daha önceden hep sigara içerken yapılan aktiviteleri yaparken sigara içme isteği akla gelebilir. Bu durumda kişi istemsiz olarak sigara paketini arayabilir. Bu durumda sigarayı bırakmak isteyen kişi yanında kesinlikle sigara paketi taşımamalı ve sigara içilen ortamlardan ilk 3 gün uzak durması tavsiye edilir.
Kişi sigara içerek sadece kendine değil, çevresindekilere de zarar vermektedir ve olumsuz örnek teşkil etmektedir.
BePositive Arınma Merkezi'nde uygulanmakta olan Abrahamson metodu ile Sigara bağımlılığından kurtulmak için psikolojik bağımlılığı tetikleyen durumlara önlem almak ile birlikte, nikotin bağımlılığına karşı çözümler bulunmaktadır.
Bu metod tamamıyle doğaldır ve kişinin nikotine olan isteğini ve buna bağlı davranışlarını minimize etmektedir.
Kilo alma korkusu engeliniz olmasın!
Sigara bırakırken kilo almaktan korkmayın : Profesyonel destek alarak sigarayı bırakmanın ve sağlıklı bir hayata merhaba demeniz mümkün.
Sigara Bırakma sonrası tavsiyeler :
· Bol su için.
· Yatmadan 2 saat önce En az 30 dakikalık temiz havada yürüyüş yapın
· Kahve ve çay içmeye devam edin.
· Taze meyve suları tüketin.
· Yüksek lifli sebzeler tüketin.
· İçecekleri özellikle de suyu soğuk tüketmek metabolizmanızı hızlandıracak ve canlandıracaktır.
· Zencefil vücut enerjinizi yükseltecektir.
· Size sigarayı hatırlatabilecek sigara kokan tüm eşyalarınızı, arabada içme alışkanlığınız varsa arabanızı yıkatın; tüm kültablası, çakmak gibi şeyleri eviniz ve ofisinizden atın.
· Sigarayı bıraktıktan sonra en önemli şey, “bir fırt çeksem bir şey olmaz” demeyin . Öylesine bir bakayım ne olacak bile yasak ! Beyin kanda nikotin varlığını keşfettiği an, tekrar herşey geri gelir eskisine döner.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke