Sağlık bölümleri işsiz fabrikasına dönüştü
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir mağdur tarafı daha... Evde sağlık hizmeti teknikeri 7 bin mezun, işsiz dolaşıyor.
AKP döneminin en uzun dönem Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ’ın başlatttığı ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ her adımda çökmeye devam ediyor. Akdağ’ın “Evde sağlık hizmetini mükemmel hale getireceğiz” diyerek açtığı, ‘Evde hasta bakım teknikerliği’ bölümü işsiz fabrikasına dönüştü. Atama sayısı yok denecek kadar az olan alanı, kendi alanına atanamayan hemşireler doldurunca; 7 bin mezun iş beklemeye başladı.
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir mağdur tarafı da evde hasta bakım teknikerleri. Program kapsamında evde sağlık hizmeti biriminde görev almak amacıyla dönemin AKP’li Bakan Akdağ tarafından açılan bölümlerin mezunlarının mağduriyeti çığ gibi büyüyor. Mezun teknikerler, atanamamak dışında bir mağduriyeti de kanunda ‘sağlık meslek mensubu’ olarak tanımlanmamaları nedeniyle yaşanıyor. Teknikerler, meslek tanımsızlığından dolayı tıbbi müdahale yetkisinin verilmemesiyle özel sektörde de iş bulamıyor.
‘İstihdam istiyoruz’
Kadro verilmemesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı’na seslenen teknikerler, “Meslek tanımımızın düzeltilmesini, yapılacak olan atamalarda kadro verilmesini, diğer personel statüsünden çıkarılıp sağlık personeli olarak tanımlanmamızı, aile sağlığı merkezi ve toplum sağlığı merkezi de dahil olmak üzere kamu kurum kuruluşları ve özel sektörde de istihdam edilmek istiyoruz” dedi.
‘Bölümümüze hemşireler atanıyor’
Evde Sağlık ve Bakım Derneği Başkan Yardımcısı Aydın Dündar, “Akdağ tarafından açılmış olan bölümden mezun olan teknikerleriz. Aldığımız eğitimden mezun olarak istihdam edilmek istiyoruz. Farklı branşları, bizim alanımıza kaydırılarak bizim istihdamımızı öldürdüler. Meslek tanımımızın olmayışı da özelde iş bulmamızı engelliyor. Biz olması gerekenleri söyledik ama sesimize ses vermediler. Şu anki süreçte bizim birimlerimizde hemşireler çalışıyor” dedi.
‘7 bin mezun atama bekliyor’
14’ü devlet 2’si vakıf olmak üzere 16 üniversitede bölümün olduğunu ve atanamayan mezun sayısının 7 bini geçtiğini aktaran Dündar, “Geçen yıl bizim baskımızla 103 kişi aldılar. Bu branştan mezun olanlar ciddi sıkıntıda. Aileler de müzdarip” diye konuştu. Tüm hastaları tedavi etme yetkilerinin olduğunu kaydeden Dündar, “Hem eğitimini aldık, hem hastanelerde staj yaptık. Sağlık Bakanlığı atamalarında biz de var olmak istiyoruz. Bizim yerimize hemşire kaydediliyor; bu sefer hemşire açığı çıkıyor. Bizlerin varolması gereken yere gerektiği gibi atanmamız demek hemşirelerin kendi bölümüne çekilmesi demek. Bu hem hastane yönetimihem bütçeleme için gerekli. 400-500 gibi atama sayımız olsa, gelecek mezunlara da umut ışığı olacaktır” ifadelerini kullandı.
‘Özel sektörde de istihdam yok’
Henüz öğrenci olan Gözde Yılmaz ise “Sağlık atamalarında çıt çıkmıyor. Biz hor görülüyoruz. Hasta bakım teknikeri olarak geçiyoruz ama görev tanımı olmayınca bize bakıcı gözüyle bakılıyor. Biz diğer sağlıkçılarla aynı eğitimi alıyoruz. Anatomi, fizyoloji... Görev tanımı olmadığından dolayı hasta bakıcısı olarak görülüyoruz. Özel sektörde de istihdam alanımız yok. Atamamız yok denecek kadar az. Sesimizi duyurmak istiyoruz” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!