Sağlık çalışanları isyan etti!
Gaziantep'te kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın önceki gün hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesine tepki göstermek için sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi başlattı.
Gaziantep'te bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Doktor Ersin Arslan'ın öldürülmesini protesto etmek amacıyla on binlerce sağlık emekçisi greve gitti.
İlk olarak sabah saatlerinde Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü çalışanı yaklaşık 40 kişi hastane bahçesinde eylem yaptı. Sloganlar atarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giren sağlık çalışanları poliklinik binasına gelerek burada basın açıklaması yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES)’e bağlı çalışanlar, Gaziantep'te bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakika saygı duruşunda bulundu.
Beyazıt'a yürüyüş başladı
İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi hastanesi bahçesinde toplanan yüzlerce sağlık çalışanı saat 11.30'da Beyazıt Meydanı'na yürüyüşe geçti. Sağlık çalışanları tepkilerini pankart ve sloganlarla dile getiriyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu, sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık hizmetinin ticarileştirilmesi ve onun sonucu olan ölüme öfkeli olduklarını belirterek, "Sağlıkta dönüşüm can alıyor" dedi.
Sağlık çalışanları, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde çalışan Doktor Ersin Arslan'ın bıçaklanarak öldürülmesini protesto etmek amacıyla Türkiye genelinde iş bıraktı. Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi üyeleri, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde toplanarak, Sağlık Bakanlığı'na doğru yürüdü. Grup, Abdi İpekçi Parkı'nda bugüne kadar hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması yaptı.
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Selçuk Atalay da ülkede "İyi ki hekim olmuşum" diyecek tek bir doktor dahi bırakılmadığını söyleyerek, hekimlerin taleplerini şöyle sıraladı:
"-14 Mart 2012 tarihinde talep ettiğimiz sağlıkta şiddet ile ilgili Meclis araştırması başlatılması talebimizin Sağlık Bakanlığınca destekleneceğine dair iradenin dile getirilmesi,
-TCK'ya eklenmesini istediğimiz ve artık bugün itibariyle adı 'Dr. Ersin Arslan Yasa Maddesi Önerisi' olan teklifin hızla gündeme alınması için gerekenlerin yapılacağının açıklanması,
-Başta Dr. Ersin Arslan olmak üzere görevi başında bu tür saldırıya uğrayan meslektaşlarımızın geride kalan yakınlarının geleceklerinin güvence altına alınmasının sorumluluğunun yerine getirilmesi,
-SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) hattının sağlıkçılar, hekimlere yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilmesi; hattın bu yönüyle işlevlerinin gözden geçirilinceye kadar durdurulduğunun açıklanması,
-Tüm sağlık kuruluşlarının (kamu özel vd.) çalışan sağlığı ve güvenliği yaklaşımıyla şiddet açısından risk değerlendirmelerinin yapılması için bir genelgenin derhal gönderilmesi, belirlenen önlemlerin en geç iki ay içerisinde uygulamaya geçirilmesi,
-Politikacıların, Bakanlık üst düzey yetkililerin hekimleri, sağlıkçıları hedef gösterdiğini düşündüğümüz, değersizleştiren söylem ve üsluplarını gözden geçireceklerinin ifade edilmesi,
-TTB'nin yanı sıra sağlık alanındaki örgütlerin de katıldığını düşündüğümüz, izlenen sağlık politikasının sağlık alanındaki şiddeti arttırdığına dair değerlendirmelerin yapılacağı bir toplantının Sağlık Bakanı başkanlığında en kısa sürede gerçekleştirilmesi."(ANKA)
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 13.30'da TTB Başkanı Eriş Bilaloğku ile görüştü.
Türk Tabipler Birliği Eski Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu da yürüyüş esnasında görüşlerini şöyle dile getirdi; "Uzun süredir uygulanan bir program var. Bu program hekimi hastalar karşısında tek hedef haline getirdi. SABİM ile sürekli doktorlar şikayete uğradı, hekimlik değersizleştirildi. Sıkıntı yaşayan her hasta hekime saldırır oldu. Özelde, kamuda bugün hekimler işi bıraktı çünkü can güvenliği yok. Can güvenliği olmayan başkasının canını kurtaramaz.
Önerimiz çok net, TTB Başkanı bugün Sağlık Bakanı ile görüşecek. Sürekli hekimlerin şikayete uğradıkları SABİM'in (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) kaldıırlmasını, hekimlere yönelik dilin değiştirilmesini istiyoruz."
Gaziantep'te 7 bin kişi yürüdü
Olayın gerçekleştirildiği Gaziantep'te de sağlık çalışanları iş bırakma eylemine gitti. Yaklaşık 7 bin sağlık çalışanı önce şiddet kurbanı doktorun görev yaptığı hastane önünde Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve sağlıkta dönüşüm çalışmalarını eleştiren sloganlar atıp, bu doğrultuda konuşmalar yaptı. Protestocular daha sonra kortej halinde yaklaşık 1 kilometre yürüyerek Demokrasi Meydanı’na geçti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto eyleminde görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan ile patoloji uzmanı, 4 aylık hamile eşi Sibel Arslan’ın birlikte çekilmiş fotoğraflarını taşıdı. Grup, Demokrasi Meydanı’nda da protesto konuşmaları yapıp, sloganlar atarak dağıldı.
Sağlık-Sen: Hastanenin adı değiştirilsin
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Doktor Ersin Arslan'ın isminin yaşatılmasını için, hastanenin adının "Gaziantep Doktor Ersin Aslan Devlet Hastanesi" olarak değiştirilmesini istedi.
Memiş, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin asla kabul edilemeyeceğini belirterek, "Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi isminin 'Gaziantep Doktor Ersin Aslan Devlet Hastanesi' olarak değiştirilmesini teklif ediyoruz" dedi. Toplumsal şiddetin akıl almaz boyutlara ulaştığını vurgulayan Memiş, 17 yaşındaki bir kişinin bir insanı öldürecek boyutlara gelmesinin insanın kanını dondurduğunu dile getirdi. Bu duruma neden olan psikososyal faktörleri tespit etmenin, ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları önlemenin ve caydırıcı tedbirleri almanın, devletin asli görevlerinden olduğunu kaydeden Memiş, şunları ifade etti:
"Acilen uygulamaya geçirilmesi gereken tedbirler şunlar olmalıdır:
-Hastanelerde hasta ve yakınlarının başvurmak isteyebileceği olası şiddete karşı caydırıcı afişler asılmalıdır.
-En küçük şiddet olaylarında bile kolluk kuvvetlerinin sağlık çalışanlarını korumak amacıyla şiddeti uygulayanları gözaltına alması gerekmektedir.
-Toplumsal şiddetin boyutlarının yansıması olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu tür menfur olaylar için özel yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
Ülke insanımız için 7 gün 24 saat kutsal bir görevi yerine getiren sağlık çalışanlarımıza uygulanan şiddeti halkımızın da tasvip etmediği muhakkaktır. Bu olayları gerçekleştiren sağlıksız zihniyetlere karşı ülke insanımız da tepkisini ortaya koymalıdır.
Op. Dr. Ersin Aslan'a yapılan saldırıyı bir kez daha kınıyor, tüm sağlık camiası adına Dr. Ersin Aslan'a Allah'tan rahmet, yakınları ve mesai arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi yineliyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!