"Sağlık çalışanlarının yüzde 96'sı saldırıya uğruyor"
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin araştırma,, sağlık çalışanlarının yüzde 96'sının çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olduğunu ortaya koyarken, son bir yıl içinde şiddete maruz kalan sağlık çalışanların oranı ise yüzde 45 olarak belirlendi.
Türkiye Psikiyatri Derneği ile Ankara Tabip Odası tarafından, derneğin merkez binasında ''Hekime Yönelik Şiddet'' konulu basın toplantısı düzenlendi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yüksel, hekime yönelik şiddet olaylarının her geçen gün arttığını belirterek, konunun çözümü için kısa ve uzun vadeli eylem planları yapılması gerektiğini söyledi.
Yüksel, bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta içinde İstanbul'da da bir toplantı yapıldığını ve ''hekimlere yönelik her saldırı, şiddet uygulanması sonrasında yarım gün 'reçete yazmama' girişiminin başlatılması önerisinde bulunduklarını'' ifade etti.
Isparta-Burdur Tabip Odası'nca 2008'de yapılan ''Sağlık Çalışanlarının Şiddete Uğrama Sıklıkları'' konulu araştırmada çarpıcı veriler elde edildiğini belirtti. Araştırmaya katılan, sağlık çalışanlarının yüzde 96'sı çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olduğunu belirtiyor.
Son bir yıl içinde çalıştıkları kurumda şiddet içeren en az bir olaya tanık olduğunu belirten katılımcıların oranı ise yüzde 56 olarak belirlendi. Pratisyen hekimler ise yüzde 66 oranı ile en fazla şiddete tanık olan grubu oluşturuyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 45'i son bir yıl içinde şiddete maruz kaldıklarını belirtirken, kadınlar arasında bu durumda olanların oranı yüzde 58, erkekler arasında ise yüzde yüzde 26 olarak belirlendi.
Son bir yıl içinde uzmanların yüzde 36'sı, asistanların yüzde 33'ünün şiddete maruz kaldığı sonucuna yer verilen araştırmada, kamu sağlık hizmetinde çalışan uzman hekimler arasında bu oranın yüzde 45, özel sağlık hizmetlerinde çalışan uzman hekimler arasında ise yüzde 5 olduğu belirtildi.
Araştırmaya göre şiddete maruz kalma oranı hemşireler arasında yüzde 53, hekim ve hemşire dışında kalan sağlık personelinde ise yüzde 33 olarak belirlendi. Tüm gruplarda şiddete maruz kalma oranı kadınlarda erkeklerden daha fazla olması dikkati çekiyor.
Tüm meslek yaşantısı boyunca en az bir kere şiddete maruz kalma oranı ortalama yüzde 64 olarak belirlenirken, bu oran pratisyen hekimlerde yüzde 77, uzman hekimlerde yüzde 67, asistanlarda yüzde 48, hemşirelerde yüzde 68, hekim ve hemşire dışında kalan sağlık personelinde ise yüzde 38 düzeyinde saptandı.
Yüksel, İstanbul'da 2008'de yapılan bir araştırma sonuçlarını da aktardı. Buna göre, sağlık çalışanlarının tamamı sözlü saldırıya uğradıklarını belirtirken, fiziksel saldırıya uğrayanların oranı yüzde 87 olarak tespit edildi. Katılımcıların yüzde 29'u hemen hergün fiziksel ya da sözlü saldırıya uğradığını ifade ederken, polise bildirilen saldırıların oranı yüzde 40, dava açılma oranı yüzde 33 olarak belirlendi.
Isparta ve Burdur illerinde yapılan çalışmada maruz kalınan şiddet türleri arasında en yaygın olanı yüzde 84 ile küfür, hakaret, tükürme, tehdit olarak gösteriliyor. Bunları sırayla tokat, yumruk, aletle saldırı, cinsel taciz gibi şiddet unsurları izliyor.
Şiddetin en fazla görüldüğü yerler acil servis, kendi çalışma ortamları, klinik ya da yataklı servisler olarak gösteriliyor. En fazla şiddete maruz kalınan birimlerin başında yüzde 23 ile acil servisler geliyor.
"Kimler şidder uyguluyor?"
Araştırmaya göre şiddet uygulayanların yüzde 86'sını hasta ve hasta yakınları oluşturuyor. Şiddet uygulayanların çoğunluğunun ise erkek olduğu saptandı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Yüksel, bu oranların Türkiye genelinde de çeşitli illerde yapılan çalışma sonuçlarıyla hemen hemen aynı olduğuna dikkati çekti.
Sorunun çözümü için öncelikle sağlığa ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini dile getiren Yüksel, dernek olarak şu önerilerde bulunduklarını söyledi:
''Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında uygulanan cezalar artırılmalı. Hastaneye her türlü silahla giriş engellenmeli. Hekimler ve sağlık çalışanları her türlü saldırıyla baş etme konusunda eğitilmeli. Medya mensuplarının konuya ilişkin duyarlılığı artırılmalı. Sağlık sorunlarının hem çözümü hem de nedeni olarak hekimlerin gösterilmesinden vazgeçilmeli. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişilerin o hastaneden hizmet alması engellenmeli.
Ayrıca, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nden bir an önce vazgeçilmeli, sosyal devlet anlayışına uygun politikalar devreye sokulmalı. Herkese erişilebilir, kaliteli, eşit sağlık hizmeti verilecek düzenlemeler yapılmalı.''
TTB'den Türk CEZa Kanunu'na ek madde önerisi
Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gülriz Ersöz de sağlık personeline yöneltilen şiddetin suç sayılması gerektiğini, Türk Ceza Yasası'na bu konuda bir madde eklenmesi için önerileri bulunduğunu bildirdi.
Önerinin, TBMM'de grubu bulunan partilere iletildiğini dile getiren Ersöz, en kısa zamanda ilgili maddenin yasaya eklenmesini ümit ettiklerini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Ölü ve yaralılar var!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!