Sağlıklı bir uyku her şeyden önemli
Horlama ciddi bi sağlık problemi. Bu nedenle, eğer horlama şikayetiniz var ise ya da kalitesiz uyku uyuyorsanız, hiç zaman kaybetmeden doktor muayenesine gitmelisiniz. Çünkü horlama uyku apnesinin başlangıç evresi.
Horlama, özellikle kilo problemi olan yetişkinlerde, dil, yumuşak damak ve küçük dilin gerginliklerini kaybederek soluk yolunu daraltması sonucunda ortaya çıkar. Kilo dışında, alerjik nezle, burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit, alt ve üst çenedeki yapısal anormallikler, dilin aşırı büyük olması, sigara ve alkol kullanımı da sebepler arasında. Horlama ve uyku apnesi birbirine bağlı hastalıklar. Yani uyku apnesinin başlangıç evresi horlama. Bu yüzden, hastalık ne kadar erken tedavi edilirse, tedavi süresi o kadar kısalır. Horlama tedavisi, sağlıklı ve rahat bir uyku uyunması, günlük yaşam kalitesinin artırılması ve bazı hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması açısından da çok önemli. Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı anlatıyor.
- Tedavi edilmeyen horlama nasıl apneye dönüşür?
Uyku apnesi horlamaya göre daha tehlikeli bir hastalık. Uyku apnesinde, yutak bölgesindeki gevşeyen dokular (dil, küçük dil, yumuşak damak) belirli aralıklarla nefes yolunu tamamen tıkar ve nefes alımı durur. Uyku apnesi, horlamanın daha ilerlemiş bir evresidir ve tedavi edilmeyen horlamalar uyku apnesine dönüşebilir.
-Sorunun uyku apnesi olduğunu nasıl anlarız?
Genellikle kişilerin horladığını ilk önce eşleri fark eder. Yüksek sesle horlarken birden ses kesilir. Nefes alımı durur ki bu uyku apnesidir ve daha sonra ani sıçrama ile tekrar gürültülü horlama devam eder. Genel olarak uyku apnesinin tablosu budur.
-Uyku apnesi tedavi edilmezse neler olabilir?
Uyku apnesinin temelinde oksijensizlik vardır. Vücudun temel elementlerinden birisi olan oksijendeki bu düşüş, beraberinde bir çok hastalığı getirebilir. Örneğin, kandaki oksijeni pompalayarak vücuda yetiştiren kalbin, bu düşüş karşısında az miktardaki oksijeni yetiştirmek için normalden daha fazla çalışması gerekir. Buna bağlı olarak ta taşikardi, aritmi hipertansiyon gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca, oksijensizliğe bağlı olarak beyinde tahribat oluşabilir. Kısmi felç gözlenebilir. Bunlar dışında birçok çalışmada uyku apnesinin şeker hastalığını tetikleyebildiği de belirtilmiştir.
-Uyku apnesinde tedavi seçenekleri nelerdir ve protezin yeri nedir?
Günümüzde uyku apnesinin tedavisinde CPAP maskesi veya horlama protezi uygulanmaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi, CPAP maskesi hastalar tarafından daha zor kullanılmakta ve buna bağlı olarak da tedavi yarım kalmaktadır. Horlama protezinin kullanımı daha kolay ve konforludur. Gerek horlama gerek oksijensizlik gerekse uyku apnesinde CPAP’a göre çok daha etkilidir. Hasta tarafından kabulü de daha kolaydır.
-Horlama protezi nasıl ve ne zaman kullanılıyor?
Kişiye özel hazırlanan horlama protezi, geceleri uykuda kullanılır. Dişler üzerine oturan protez, alt çeneyi ileri ve aşağı konumlandırarak, sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar, horlama ve uyku apnesini engeller. Protezin etkili olabilmesi için günlük altı saatlik kullanım yeterli oluyor. Yapılacak muayeneye göre, çene yapısı uygun olan herkes horlama protezini kullanabilir. Protez, ilk geceden itibaren 3-4 hafta içinde artarak etkisi gösterir. Hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre tedavi süresi 4 ile 12 ay arasında değişiyor. Öncelikle, hiçbir cerrahi müdahale gerektirmez. Kullanımı ve taşıması hem kolay hem de rahattır. Asıl etki, 3-4 hafta içinde gözlemlenmesine rağmen, çoğu zaman ilk gecede horlama ve uyku apnesini keser. Son olarak da, diğer tedavi yöntemlerine göre ucuzdur.
http://www.horlamatedavisi.com
www.dentgroup.com.tr
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke