Saltanatın son günü... Oy kullanırken dikkat etmeniz gerekenler...

93 yıl önce saltanatı kaldırıp yeni Türkiye’nin yolunu açan kararın ilanıyla Türkiye’nin bugünkü en kritik seçimi aynı güne denk geldi.

Saltanatın son günü... Oy kullanırken dikkat etmeniz gerekenler...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.10.2015 - 20:31

1 Kasım 1922’de alınan bir kararla TBMM, saltanat makamını halifelik makamından ayırarak dini ve siyasi yetkilerin ayrılmasını sağladı. Bu makamın zaten İstanbul’un işgaliyle kalkmış olduğu belirtildi. Bu önemli adımla Osmanlı Devleti hukuki olarak sona ermişti.

Bugün de 1 Kasım ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 54 milyon seçmeni, genel seçimler için sandık başına giderek tarihi bir görevi yerine getirecek. Seçmenler Batı illerinde 08.00 ile 17.00 arasında, Doğu illerinde ise 07.00 ile 16.00 arasında sandığa gidebilecek.

Cep telefonları sandık başkanına

Bugün Türkiye geleceğini belirlemek için sandık başına gidiyor. Seçmenler, cep telefonu veya herhangi bir haberleşme cihazıyla oy veremeyecek. İşte sandık başında oy kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar

- Batı illerinde 08.00 ile 17.00 arasında, doğu illerinde ise 07.00 ile 16.00 arasında sandığa gidilebilecek.

- Seçmen, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini sandık kurulu başkanına verecek. Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmen oy veremeyecek.

- Sandık seçmen listesinden kimlik tespiti yapılacak.

- Seçmen olduğu tespit edilince oy pusulası ve mühür verilecek.

- Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek.

- Sandık kurulunca seçmene, birleşik oy pusulasından başka zarfa hiçbir şey koymaması, aksi halde kullandığı oyun geçersiz olacağı ve yeni bir oy pusulası verilemeyeceği uyarısı yapılacak.

- Seçmen mühür, oy pusulası ve zarf ile birlikte oy verme kabinine girecek.

- Oy verme kabinine giren seçmen ‘Evet’ ya da ‘Tercih’ mührünü basarak oyunu kullanacak.

- ‘Evet’ mührü, sadece tercih ettiği siyasi partiye veya varsa oy vermek istediği bağımsız adaya ait yuvarlak bölüme taşmayacak şekilde basılacak.

- Seçmen oy pusulasını katlayıp zarfa koyacak

- Son olarak, oyunu kullandığına ilişkin imza verecek.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler