Sanatçılar, hizmetlilerin "sigortasını" istiyor
Sanatçılar, sosyal güvenlikten yoksun-sigortasız, geçen hizmetlerinin borçlandırılarak sigortalı saydırılmasını istiyor. Müzik-Sen'in çağrısıyla, sanatçılar, sigortasız geçen hizmetlerinin borçlandırılarak sigortalı saydırılmasını öngören yasa önerisinin TBMM'nin gündemine alınarak bir an önce kanunlaştırılması amacıyla işbirliği yapacak.
Müzik-Sen Genel Başkanı Mehmet Çırıka yaptığı açıklamada, 5510 sayılı Yasa'nın 4.maddesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına alınan ve "bir ve ya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar"ın sigortasız geçen hizmetlerinin borçlandırılarak sigortalı saydırılmasını öngören yasa önerisinin TBMM'nin gündemine alınarak bir an önce kanunlaştırılmasını istediklerini belirtti.
Çırıka, sendika tarafından bu amaçla Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği, Bağlantılı Hak Sahibi Fonoğram Yapımcıları Meslek Birliği, Popüler Müzik Sanatçıları Vakfı, Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Film Sanatçıları Vakfı gibi ilgili meslek kuruluşlarına iş ve eylem birliği çağrısı yapıldığını kaydetti.
"Tanınmış sanatçılar eliyle yasa önerisini başbakana ileteceğiz"
Uzun yıllar sosyal güvenlikten yoksun kalan, günümüzde dahi etkin ve kalıcı bir sosyal güvenlik sistemine kavuşturulamayan sanatçıların, primleri kendileri tarafından ödenmek koşuluyla sigortasız geçen hizmet sürelerinin borçlandırılarak sigortalı saydırılmasının sanatçılar için yaşamsal önem taşıdığını ifade eden Çırıka şunları dedi: "Ulusal kültür ve sanatımıza önemli katkılar sağlayan sanatçılarımıza yeni bir borçlanma hakkı verilmesinin, Anayasamızın "Sosyal Güvenlik Hakkı" başlıklı 60. maddesi ile "Sanatın ve Sanatçının Korunması" başlıklı 64.maddesi doğrultusunda, devletin anayasal bir görevi olduğu kadar ayrıca bir vefa borcunun ödenmesi olarak da değerlendirilmelidir. Biz söz konusu yasa önerisini, kamuoyunun daha çok gözü önünde olan sanatçılar eliyle, Başbakanlığa ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'a ileteceğiz. İşin daha da hızlanması için, ardından konuyla ilgili siyasi partileri de ziyaret etmeyi düşünüyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke