Sanatın önünde ki 'engeller' kalkıyor...

Avrupa Sosyal Girişimcilik ödülüne layık görülen Düşler Akademisi projesi ile fiziksel ve zihinsel engellilere yönelik resim, fotoğraf, tiyatro ve çeşitli enstrüman çalma gibi birçok konuda eğitim verilerek sosyal yaşama katılma imkanı sağlanıyor.

Sanatın önünde ki 'engeller' kalkıyor...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.12.2010 - 14:33

Alternatif Yaşam Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Derneği Başkanı olan Düşler Akademisi Proje Koordinatörü Ercan Tutal engellilere toplum olarak bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, “Sanat toplumumuzun dinamiğini oluşturan en önemli etkenlerden.Tek istediğimiz kent yaşamının engellilerin de ulaşımlarını sağlayabilecekleri şekilde düzenlenmesi. Bugün dünyada 80 milyar dolarlık engelli turizm pazarı turizmin en büyük kolu. Bu yıl dünyada 59 milyon engelli, seyahat etti. Bunlar görmezden gelinemez” dedi.

Fiziksel ve zihinsel engellilerin sanat yeteneklerini ortaya koymaları amacıyla 2 yıl önce başlatılan Düşler Akademisi projesi Beşiktaş, Kadıköy ve Ataşehir belediyelerinin sağladığı binalarda eğtimini sürdürüyor.İspanya’da şubat ayında Türkiye’yi temsilen 10 projeden biri olarak seçilen Düşler Akademisi projesi ayrıca 2010 BM İnsani Kalkınma Raporunda iyi bir örnek olarak yer alıyor.

Projeyi gazetemize değerlendiren Proje Koordinatörü Ercan Tutal, “Soyalleşmek yani sosyal hayatta yer alabilmek en büyük eksikliğimiz. Daha sonra ise engellilerimiz için ciddi bir istihdam problemi var.Bunun içinde öncelikle anlayışın değişmesi gerekiyor.Töre, din, kültür ve uzun yıllar hiçbir şeyin yapılmamış olmasından kaynaklanan sorunlar var.Kendimizdeki engelli bakışını değiştirmeliyiz”diye konuştu. Kentte yaşamın engelliler için olanaksız olduğunu belirten Ercan Tutal, Düşler Akademisi olarak en büyük hedefilerinin merkezlerinin birer sanat fabrikası gibi işlemesi olduğunu söyledi. Tutal, özetle şunları kaydetti:

“Bu merkezlerimizde sanat alanında ki yetenekleri ortaya çıkarmak ve üretimin devamını sağlamak. Ayrıca merkezlerimizde sanat yoluyla yeni istihdam alanları yaratmak istiyoruz.Yurt dışına projemizi ihraç edebiliriz.Çünkü Avrupa'da da engelliler için böyle geniş donanımlı bir akademi mevcut değil. Önümüzde ki günlerde Galatasaray (İTM) Ses Teknololojileri Akademisiyle önemli bir çalışma gerçekleştireceğiz.

Burada öğrencilerimiz kendi kayıtlarını yapacaklar.Türkiye'de ilk defa gerçekleşecek bir çalışma ile işitme engellileri ışık teknelojisiyle, görme engellileri ise ses teknolojisiyle çalıştıracağız. 1 Aralık’ta IKSV salonunda sahneye çıkıyoruz.Bu yıl Düşler Kumpanyası ve Social Inclusion Band ile turneye çıkma planlarımız var. Türkiye'nin kalkınmasında uyuyan bir dev var. Ülkemizde neredeyse nüfusun üçte biri görmezden geliniyor.Buna önem verseler kalkınma hamlesi ciddi oranda artacak.Engelli turizm pazarı, turizminin en büyük kolu.”

Gönüllü olmak veya bilgi almak için www.duslerakademisi.org adresinden Düşler Akademisine ulaşabilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler