"Sanayi elektriği zamlanmadı, ucuzladı"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifeler çerçevesinde 2010 yılının ilk üç aylık dönemi için toplam sanayi tüketiminin yüzde 87'sinde ucuzlama olacağını ve bu sürede sanayicinin elektriğe 2 milyon TL daha az bedel ödeyeceğini ifade etti.

Yayınlanma: 25.12.2009 - 13:57
Abone Ol google-news

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı açıklamada, Kurul tarafından dün belirlenen yeni elektrik tarifeleri çerçevesinde toplamda sanayi abonesinin elektrik fiyatlarının artmadığını bilakis ucuzladığını kaydederek, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifeler çerçevesinde 2010 yılının ilk üç aylık dönemi için toplam sanayi tüketiminin yüzde 87'sinde ucuzlama olacağını ve bu sürede sanayicinin elektriğe 2 milyon TL daha az bedel ödeyeceğini ifade etti.

EPDK'nin dün yaptığı toplantıda dağıtım şirketlerinin talepleri çerçevesinde her abone grubu için tarifeleri ayrı ayrı belirlediğini belirten Köktaş, şöyle devam etti:
"Bu kapsamda kanunen her yıl uygulanan abone grupları arasında çapraz sübvansiyon oranlarındaki değişim ile sistem kullanım bedellerindeki kısmi artışlara bağlı olarak konut abonesinde yüzde 1.32, alçak gerilim sanayi abonesinde de yüzde 1.23 oranında küçük artışlar yapıldı. Ancak bu durum sanki tüm sanayi abonelerinin elektriğinin fiyatının arttığı şeklinde kamuoyuna yansıdı. Halbuki alçak gerilimden elektrik kullanan sanayi abonesinin toplam tüketim içindeki payı çok az. Asıl tüketim ise orta gerilim ile iletim sistemine doğrudan bağlı iletim şalt sahalarından dağıtım şirketinin kullanımındaki orta gerilim sistemlerine özel hattı ile bağlı tek terimli sanayi abonesidir. Bu abonelerde ise kamuoyuna açıkladığımız gibi herhangi bir artış değil bilakis önceki döneme göre sırasıyla yüzde 0.62, yüzde 0.66 ve yüzde 2.01 oranında bir ucuzluk sağlandı."

EPDK'nin tarifelerini 3 aylık tüketim öngörülerine göre belirlediğini kaydeden Köktaş, "Fiyatı artan abone grubunun bu dönemde yaklaşık 1.5 milyar kilovatsaat elektrik tüketecek. Bu kesimin toplam sanayi tüketimindeki payı yüzde 13" dedi. Kurulun kararı ile elektrik fiyatı ucuzlayan ve toplam sanayi tüketiminin yüzde 87'sini sağlayan abone gruplarının ise yaklaşık 10.6 milyar kilovatsaat elektrik tüketecek olduğunu belirten Köktaş, "Bu kapsamda bu aboneler önceki tarifelere göre daha yüksek bir bedel ödemeyeceği gibi önümüzdeki 3 aylık dönem için yaklaşık 201 milyon değil 199 milyon TL ödeme yaparak yaklaşık 2 milyon lira kadar daha az elektrik bedeli ödeyecekler. Böylece yeni tarifelerimiz çerçevesinde toplamda sanayicinin ödeyeceği elektrik bedeli artmayacak aksine düşecek" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler