Sandıktan Rusya çıktı
Kırım’da ayrılık referandumu için sandık başına gidilirken Rusya ve Ukrayna askeri faaliyetleri durdurdu.
Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanmak amacıyla gerçekleştirilen referandum için dün sandık başına gidildi. Resmi olmayan ilk sonuçlara göne halkın yüzde 93’ü Rusya ile birleşme yönünde oy kullandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ile ile Rusya dün Kırım’da 21 Mart’a kadar sürecek barış anlaşması yaptı. Ukrayna Savunma Bakanı Ihor Tenyukh bu süre içinde Rusya’ya karşı hiçbir askeri faaliyette bulunmayacaklarını belirterek Rusya’nın söz konusu anlaşma uyarınca Kırım’daki Ukrayna askeri üstlerine blokajı kaldıracağını kaydetti. Tenyuk, Kırım’da halihazırda 22 bin kişilik bir Rus gücünün bulunduğunu da belirtti. Dün sabah saatlerinde başlayan ve 1 milyon 200 bin seçmene “Rusya’ya bağlanmaya razı mısınız?” ile “1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olmasına razı mısınız” sorularının yöneltildiği referandumda oy verme işleminin resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.
Resmi olmayan sandık çıkış anketlerine göre ise halkın yüzde 93’ü Rusya ile birleşme yönünde oy kullandı. ABD ile birçok Avrupa ülkesinin “uluslararası hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle sonucunu tanınmayacağını belirttiği referandumun Kırım Tatarları tarafından da boykot edildiği kaydedildi. Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Aleksander Turçinov, Moskova’nın kontrolü altındaki Kırım’ın “kukla yönetimi” tarafından düzenlenen referandumu boykot çağrısı yaparken, Kırım’ın Moskova yanlısı Başbakanı Sergiy Aksyonov, 23 ülkeden 135 gözlemci tarafından izlendiği de kaydedilen referandum için “Bu akşam kutlama yapacağız. Bu tarihi bir an ve herkes çok mutlu olacak” dedi.
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya güçlerinin koruması altında ayrılık peşinde koşanların adalet önüne çıkarılacağı konusunda kararlı olduğunu belirtirken Almanya Başbakanı Angela Merkel ile dün bir telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kırım halkının kararına saygı duyacaklarını vurgulayarak Ukrayna’nın Rusça konuşulan güney ve güneydoğu bölgelerinde Kiev yönetiminin göz yumduğu radikal grupların gerilimi artırmasından endişe duyduğunu ifade etti. Kırım’da akredite yabancı gazetecilerin oy kullanım merkezlerine girişinin engellendiği belirtilirken, a Güvenliği İçin İşbirliği Teşkilatı (AGİT), ülkedeki gözlemcilerin, Ukrayna yönetimi tarafından davet edilmediği için “resmi” gözlemci olmadıklarını açıkladı.
Referandum sırasında kimi ihlallerin de yapıldığı ileri sürüldü. Ülkedeki gözlemcilerce seçmenlerin adlarının yazılı olduğu listelerin referandum resmi olarak başlamadan önce toplandığı iddia edilirken Referandum Komitesi yetkilileri, Rus pasaportu taşıyan kişilerin de oy kullandığı iddialarını yalanladı. Ukrayna’nın doğusundaki Kharkiv kentinde Rus yanlısı eylemcilerin 100 metrelik Rus bayrağı açtıkları belirtilirken eski devlet Başkanı Viktor Yanukeviç’in memleketi Donetsk’te de Kırım referandumunu destekleyen eylemlerin sürdüğü belirtilerek kenteki Rus yanlılarının kendi atadıkları ancak Kiev yönetiminin tutukladığı valinin serbest bırakılması için Ukrayna Güvenlik Güçleri Merkezi ile savcının bürosunu bastıkları belirtildi. Davutoğlu: ‘Ciddi bir sınav’ Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, Kırım’ın uluslararası sistem için ciddi bir sınav olduğunu belirterek “Kırım, soydaşlarımızın olduğu, dolayısıyla tarihi bağlarımız olan bir ada. Son iki telekonferansta mümkünse referandum ertelenebilir mi, diye diplomasi takip edildi. Biz de çaba gösterdik, ama bu mümkün olmadı” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!