Sansürlü yargı zirvesi
Erdoğan’la görüşen Yargıda Birlik Derneği yönetiminin Kavala ve İyidil kararlarına imza atan mahkeme heyetleri hakkında soruşturma başlatmasından duydukları rahatsızlığı Erdoğan’a bildirmek istediği, ancak AKP’ye yakın kanat ve bakanlığın uyarısı üzerine vazgeçildiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Yargıda Birlik Derneği (YBD) yönetimi toplantı öncesinde bir araya gelerek hangi konuların Saray’a iletileceğini görüştü. Edinilen bilgiye göre; toplantıda bazı YBD yöneticileri, Osman Kavala ve Metin İyidil hakkında tahliye kararı veren mahkeme heyetleri hakkında HSK’nin soruşturma başlatmasının yargı bağımsızlığı ve adalete güven üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin dile getirilmesini önerdi. Ancak dernek yönetiminin AKP’ye yakın kanadı, bu konuların Erdoğan’a yansıtılmamasında ısrar etti. Görüş birliğine varılamaması nedeniyle bu konu Erdoğan ile yapılan görüşmede gündeme getirilemedi. Ayrıca Adalet Bakanlığı yöneticileri de “sıkıntı yaratacak” konulara girilmemesini telkin etti.
Erdoğan, 24 Şubat 2020 Pazartesi günü, YBD Yönetim Kurulu’nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Karayiğit katıldı.
NELER KONUŞULDU?
Dernek yöneticileri, hâkim ve cumhuriyet savcılarına yıpranma hakkının tanınmasını, havalimanlarında meslek mensuplarının güvenliklerini esas alan ve meslek onurunu zedeleyen uygulamalardan kaçınılmasını talep etti. Adalet Bakanlığı’nın öncülük yaptığı HSK’nin coğrafi teminatın sağlanması ile atamalarda kıdem ve liyakat ölçülerini esas alan bölge sisteminin yenilenmesine ilişkin çalışmasının desteklenmesi istendi. Bir YBD yöneticisi, “17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimleri karşısında duruş gösterip, özveriyle çalışan hâkim ve savcılarımız arzu etmedikleri tayinlerle karşı karşıya kaldı. Bunların mağduriyetlerinin öncelikle giderilmesini istiyoruz” dedi. Görüşmede, hâkim ve cumhuriyet savcılarının kamuda çalışan eşlerine doğrudan tayin imkânı tanınması da önerildi. Derneğin hazırladığı bir sunum dosyası Erdoğan’a teslim edildi.
ERDOĞAN’DAN TALİMAT
Kanun çıkarmanın tek başına yeterli olmadığını ifade eden Erdoğan “Kanunlar ancak tarafsız ve bağımsız iyi uygulayıcılar elinde hukuka ve adalete dönüşür” dedi. Erdoğan, Adalet Bakanı Gül’e 17 Aralık ve 15 Temmuz’a karşı çalışan hâkim ve savcıların istenmedikleri yerlere atanmasına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesi talimatını da verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!