Şaşkın tavşan
Çin takviminde 4709 yılına girdik. 3 Şubat Çin yeni yılının ilk günüydü. Eski 12 hayvanlı Türk takvimi gibi Çin takvimi de 12 hayvan ile temsil ediliyor. 12 hayvan sırasıyla hem ayları hem de yılları temsil ediliyor. Bu yıl tavşan yılı.
Barışçıl, sevimli tavşan üreme ve yeniden doğmanın sembolü. Tavşan sakin ve huzurlu bir hayvan. Kimseye zararı yok, otunu yesin, orayı burayı kemirsin, hop hop zıplasın. Dolayısı ile tavşan yılı dünyanın nispeten sakin, mutlu bir yıl geçirmesine vesile olacak. Bir önceki yılın sembolünün kaplan, gelecek yılınkinin ise ejderha olduğu düşünülürse iki yırtıcı ve vahşi dönemin arasında dünyanın kendini toparlaması için tavşan yılı bir fırsat verecek, dünyaya bir oh dedirtecek.
Tavşan toprak ile yakın ilintisi olan bir hayvan. Hop hop hoplayarak dolaşırken hop diye yeraltının derinliklerine kayboluverebiliyor. Bu yüzden biraz gizemli kabul ediliyor. Oyuncu kişiliği, bir orada bir burada şaşırtıcı haliyle pek çok masalda ve hikâyede baş köşeye oturuvermiş. Lewis Carroll’un “Alice Harikalar Diyarında” kitabında elinde saatiyle ortada dolanıp duran aceleci şaşkın tavşan vardır. Telaşın, endişenin timsali tavşan bize sürekli elinde saatiyle akıp giden hayatı hatırlatır.
İlginç olan Çin’de de tavşan uzun ömrün timsali olarak görülür! Oysa ortalama bir tavşanın ömrü topu topu 9 ila 12 yıl arasında değişir. O da yakalanıp av olmazsa. Tavşan dünyanın pek çok köşesinde yaygın olarak yeniliyor. Tavşan eti protein açısından zengin, yağsız ve sağlıklıdır. Tavşanın hızlı üreme kapasitesine bakılırsa neden daha fazla yenmediğini anlamak güç. Çin mutfağındaki tavşan yemekleri Çin dışında pek bilinmiyor. Çin’in tam orta yerinde olan Sezuan eyaleti tavşan yemeklerinin sevildiği yörelerden biri. Sezuan mutfağı Çin’in dört büyük mutfağından biri kabul ediliyor. Acılı ve baharatlı ama bir o kadar da mis kokulu ve taze bir mutfak bu. Bölgenin en taze yiyeceklerinden biri ise tavşan olmalı. Çünkü tavşan eti genellikle hazır satılmıyor, çoğu aşçı tavşan pişireceği zaman pazardan canlı alıyor. Kafasına sertçe vurulan tavşan birkaç dakikada derisi yüzülüp kendini ocağın üstünde buluveriyor.
Yakın arkadaşım Çin yemekleri uzmanı Fuchsia Dunlop’un bu konuda tüyler ürperten anıları var. “Shark’s Fin&Sichuan Pepper / Köpekbalığı yüzgeci ve Sezuan biberi” adlı anı kitabında bunları anlatıyor. Sezuan bölgesinde aşçılık okuluna giden Fuchsia, başına gelen tavşan yeme hikâyeleri ile nam salmış. Bir keresinde öğrenciyken hafif de sarhoş olduğu bir gecede ona minik tavşan kafaları yedirmişler. Başka bir seferde yemeğe davetli olduğu bir hanımın mutfağında tezgâh üstünde salata kemiren tavşanın 10-15 dakika içinde önüne yemek olarak gelmesini ise en dehşet anılarında biri olarak anlatıyor.
Tavşan yılında tavşan tarifimiz elbette Fuchsia Dunlop, “Sichuan Cookery / Sezuan Mutfağı” kitabından...
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!