Satürn halkalarının yeni sırrı

Bugüne kadarki bilgilere göre Satürn'ün çevresindeki halkaların, küçük bir Satürn uydusunun bir kuyrukluyıldızla çarpışması sonucunda oluştuğu düşünülüyordu. Her senaryo bilim insanlarını buz zengini bir malzeme yerine kaya ve buz karışımına ulaştırmıştı.

Satürn halkalarının yeni sırrı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.12.2010 - 10:03

Boulder Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Robert Canup şimdi başka bir teori üzerinde duruyor. Jüpiter’in etrafında dört muazzam uydu dönerken, komşu Satürn dev Titan uydusu dışında sadece benzer büyüklükte ikinci bir uyduya sahip. Canup bu nedenle Satürn’ün de bir zamanlar daha fazla büyük uydulara sahip olduğunu ve bunların zamanla gezegene çarptıklarını düşünüyor. Bu büyük uydulardan sonuncusu Satürn’e yaklaştığında, güçlenen gelgit kuvvetleri dıştaki buz tabakasını çözmüş, kayadan oluşan çekirdekse gezegene çarpmıştı.

Buz halkaları ilk başta daha inceydi ama çarpışmalar sonucunda genişlemişlerdir diyor Canup. Dıştaki buz tabakaları tahminlere göre bol miktarda su içeren, içteki Satürn uydularına sıçramıştı. Model, halkaların benzer vakalarla biçimlendiğini ve geriye sadece Titan’ın kaldığını söylüyor Canup. Bu sorunun Cassini misyonuyla açıklanması bekleniyor. Uzay sondası halkaların kütlesini ölçerek kesin buz miktarını saptayacak. Bu sonuçsa çapları bir milyon kilometre kadar olan halkaların yaşı ve kökeni hakkında bilgiler verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler