Savcı Doğan Öz katledilişinin 40’ıncı yıl dönümünde anılıyor

Yurtsever Savcı Doğan Öz, katledilişinin 40. yılının ardından Hukuk Defterleri dergisi tarafından Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde bir panelle anılacak.

Yayınlanma: 21.03.2018 - 11:49
Abone Ol google-news

24 Mart Cumartesi 15.00’da “OHAL’in 2. Yılında Türkiye” başlıklı, etkinlikte Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Avukat H. Murat Yurttaş konuşmacı olarak yer alacak.

 Savcı Doğan Öz kimdir?

1934 yılında doğan Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, 24 Mart 1978 sabahı işe gitmek üzere bindiği arabasında katledildi. Savcı Öz, Denizli’de Necmettin Erbakan’ın kardeşi Akgün Erbakan’ın yolsuzluk dosyalarına, Süleyman Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’e Denizcilik Bankası’nca verilen usulsüz kredi olayına el koyup ayrıca Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne ilk karşı çıkanlardan olmuş ve dönemin başbakanı Bülent Ecevit'e kontrgerilla raporu sunmuştu.

Ankara Savcısı Doğan Öz’ün katli olarak tutuklanan ve ifadesinde öldürdüğünü itiraf eden İbrahim Çiftçi, üç kez ölüm cezasına çarptırılmasına rağmen bu kararlar Askeri Yargıtay tarafından bozuldu. Dördüncüsünde ölüm cezası kararı onaylandı, bu sefer de başsavcılık karara itiraz etti ve Askeri Yargıtay Daireler Kurulu “delil yetersizliğinden” kararı bozdu. Yerel mahkeme de bu bozma kararına uydu ve buna karşı yapılan itirazı Askeri Yargıtay reddetti. Böylece İbrahim Çiftçi, 5 yıl 1 ay cezaevinde yattı ve 4 defa idam cezasına çarptırılmasına rağmen beraat edip 1984’te tahliye oldu. Son olarak, 1997 senesinde Devlet Bahçeli’nin karşısında MHP genel başkan adayı olarak çıktı. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler