"Savcıların tutuklanmasına şaşırdım"

Türkiye-AB KPK toplantısında konuşan AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'deki hukuk sisteminin değiştirilmesi için hükümet ve muhalefete çağrıda bulunurken "Dışarıdan bakan birisi olarak savcıların tutuklanması, görevden el çektirilmesi gibi olaylara şaşırdığımı ve endişelendiğimi söylemeliyim" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.02.2010 - 11:57

Brüksel'de düzenlenen 63. Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısının ikinci gününde tartışmalı Türkiye Raporuna ilişkin bilgi veren Ria Oomen-Ruijten, hükümete ve muhalefete yeni bir anayasa hazırlanması ve hukuk sisteminin değiştirilmesi için çağrısında bulundu.

ABHaber'e göre, KPK toplantısına Türkiye'deki son gelişmeler ve Kıbrıs sorunu damgasını vurdu. Toplantıda konuşan Raportör, Türk hükümetinin toplumun tüm eğilimlerini bir araya getirerek barıştırma çabalarını çok önemli bulduğunu belirtti.

Anayasa mahkemesinin DTP'yi kapatma kararına ve askeri mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması düzenlemenin iptaline dikkat çekerken "Biz AP olarak gerçekten Türkiye'nin modernleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin sivil bir anayasaya ihtiyacı bulunuyor. Burada hükümete ve muhalefete yeni Anayasa için çağrıda bulunuyoruz" dedi. Türkiye'deki adalet sisteminin reform edilmesi gereğine de vurgu yapan Raportör şunları söyledi:

"Türkiye'de bizleri endişelendiren husus şu: Adli sistem reformu geçen yıl gündeme gelmişti. Bu konuda adalet sisteminin reform edilmesi için strateji belirlenmişti. Eğer bu alanda reform olmazsa hukuki boşluk olacak demektir. Bizlere Anayasa Mahkemesi'nin kararını yorumlamak düşmez. Dışarıdan bakan birisi olarak savcıların tutuklanması, görevden el çektirilmesi gibi olaylara şaşırdığımı ve endişelendiğimi söylemeliyim. Mahkemelerde tarafsızlık olmazsa bu işler yürümez. Tekrar muhalefeti ve iktidarı hukuk sisteminin değiştirilmesi için işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Ben burada bu soruyu muhalefet ve iktidar milletvekillerini soruyorum. Hukuki sistemi değiştirecek misiniz?"

 

"Yargının işini yapmasına imkan tanımalıyız"



Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Helene Flautre, Balyoz planı iddiaları kapsamında gözaltına alınan üst düzey emekli ve muvazzaf askerlerin Türkiye'de ''toplumu istikrarsızlaştırmayı hedefleyen grupların üyeleri olabileceklerini'' belirterek, ''yargının işini yapmasına imkan tanınmasını'' istedi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) evsahipliğinde düzenlenen 63'üncü Türkiye-AB KPK toplantısında konuşan Flautre, ''Türkiye'de yargının tarafsızlığının, en büyük endişe kaynağı olduğunu'' söyledi.

Hükümetin hazırladığı yargı reformu stratejisinin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Flautre, AB'nin, ''Türkiye'de demokratikleşmeyi güçlendirmek isteyen hükümeti ve sivil toplum örgütlerinin çabalarını güçlü şekilde desteklemesi gerektiğini'' vurguladı.

Türkiye'de dün gözaltına alınan üst düzey emekli ve muvazzaf askerlerin, toplumu istikrarsızlaştırmayı hedefleyen grupların üyeleri olabileceğini, iddiaların bu yönde olduğunu ifade eden Flautre, ''Yargının işini yapmasına izin vermeliyiz. AB bu yargı sürecinin sonuna kadar arkasında durmalı'' dedi.


Today's Zaman tartışması

Flautre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in AP Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'e yönelik ''Türkiye hakkında bilgi toplarken sadece bazı medya organlarıyla kendinizi sınırlandırmayın, İngilizce yayımlanan bazı gazeteleri okuyorsanız bu yayın organlarının eğilimini öğrenmeye çalışın'' sözleri ile ilgili şunları söyledi:
''AP üyeleri diğerleri gibi Today's Zaman gazetesini de okuyor ve bu gazete, bize gelen basın derlemesinin yıldızları arasında. Medya kurumları arasında farklı tutumları olanlar var. Bize düşen ve bizden beklenen, toplumun farklı katmanlarının görüşlerini dinlemek. Türk toplumunda çok farklılaşan görüşler var, bunları dinlememiz gerekiyor.''
Helen Flautre, şöyle devam etti:
''Türk toplumundaki farklı sesleri duymamız istendi. Bu talebi dikkate aldık, raporda da buna yer verdik. Bir gruba verilen vergi cezasına yer verilmesinin nedeni büyük çoğunluğun bunu tamamen mali ve adli bir konu olarak görmemesi. Bu yüzden rapora girdi. Mali olmaktan daha çok siyasi bir motif olduğunu düşünüyoruz.''

AP tarafından 63'üncü KPK toplantısı için hazırlanan bilgi notunda, Today's Zaman gazetesinin Türkiye'nin AB'den vizesiz seyahat beklentisi hakkında 4 Şubat tarihli bir haberine de yer verilmişti.

Bu arada, bir basın toplantısı düzenleyen Onur Öymen, ''AB yetkililerinin Türkiye ile ilgili raporlarını yayımlarken oldukça sınırlı haber kaynaklarından yararlandığını'' savundu.
Ruijten'e hangi gazeteyi kastettiğini belirtmekten kaçınan Öymen, ''Siz daha iyi biliyorsunuz, bu görüşleri basında kim yansıtıyorsa ona kulak veriyorlar'' ifadesini kullandı.

CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu da Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'e, ''Basına verdiğiniz, özellikle de çok az satan ama bedava dağıtıldığı için tirajı yüksek görünen bir basına verdiğiniz demeçlerinizi anlamaya çalışıyorum'' dedi.

KPK Türk kanadı Eşbaşkanı Lütfi Elvan, CHP milletvekillerinin basına yönelik sözlerine, ''Demokrasiye saygı duymak zorundayız. Demokrat olmak, demokrasiyi içselleştirmek o kadar kolay değil. Bunlar söylemle olmuyor maalesef'' diye tepki verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler