Sayıştay Kanunu değişiyor (08.04.2010)
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sayıştay Kanunu Teklifinden ''Savunma, güvenlik, istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının Sayıştayca yapılacak denetimine ilişkin esas ve usuller Sayıştay tarafından ayrıca belirlenir'' maddesi çıkarıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Sıvas Milletvekili Mustafa Açıkalın başkanlığında toplandı. Toplantıda, dün tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan teklifin, maddelerine geçildi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, alt komisyonda bazı maddeler üzerinde değişiklik yapılması için önergeler verdiklerini, ancak bunların kabul görmediğini ifade etti. Toplantıda, teklife alt komisyonda eklenen ''savunma, güvenlik, istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının Sayıştayca yapılacak denetimine ilişkin esas ve usuller Sayıştay tarafından ayrıca belirlenir'' maddesi üzerinde tartışma yaşandı.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, savunma, güvenlik, istihbarat kurumlarının denetlenmesinin Sayıştay tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenmesini istedi.
CHP'li Hamzaçebi de ''Nerede silahlı kuvvetler var mutlaka orada bir şey vardır, burası kötülük kaynağı, şer kaynağıdır'' anlayışıyla hareket edildiğini savundu. AKP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, bu sözlere tepki göstererek, ''Böyle bir konuşma hiçbir yerde oldu mu? Şimdiye kadar nerede böyle bir şey ima edildi?'' diye sordu.
Hamzaçebi de ''Bunlar hassas konular. TSK'nın malları gizlilik arz eden konular. Bu kurumların denetimini, bu kurumların görüşünü alarak Bakanlar Kurulu belirlesin'' dedi.
Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi de bu düzenlemenin kanun yapma tekniğine uygun olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin görev alanlarının taşıdığı hassasiyetler gerçekten gözetiliyorsa, bu konudaki denetime ilişkin esas ve usullerin, idarelerin görüşleri alınmak suretiyle Bakanlar Kurulunca, Bakanlar Kurulunca çıkarılması Anayasaya aykırı deniliyorsa Sayıştay tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenmesinin uygun olacağını değerlendiriyoruz. Çünkü TSK'nın ve güvenlik birimlerimizin ellerinde bulunan devlet mallarının ayrı, özel bir hassasiyeti bulunmaktadır. Örneğin TSK'nın, Birleşmiş Milletler (BM) NATO, uluslararası karargahlarda da olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında malları bulunmaktadır. Maddenin bu haliyle geçmesi çok büyük sakıncalar ve sorunlar yaratacaktır.''
Konuşmaların ardından verilen önerge ile bu madde tekliften çıkarıldı.
MHP'li Kalaycı, ''Alt komisyonda eklenen maddenin burada metinden çıkarılması, talimat var gibi bir kanaat uyandırıyor bende'' dedi.
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber ise ''Bu madde, Sayıştay'ın zaten görevi olan konuyu yeniden hatırlatmak gibi oluyordu'' diye konuştu. Yine alt komisyonda eklenen, ''Sayıştay'ın Merkez Bankası üzerindeki denetim yetkisi, Merkez Bankası Kanununun temel görev ve yetkileri dışında kalan faaliyetlerle ilgili hesap ve işlemlerle sınırlıdır'' maddesi de metinden çıkarıldı.
CHP Tekirdağ Faik Öztrak, Merkez Bankasının denetim dışında tutulmasını yadırgadığını söyledi.
5 maddenin kabul edilmesinin ardından Açıkalın, görüşmelere haftaya devam etmek üzere toplantıyı kapattı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı