Schengen anlaşmasında değişiklik istiyorlar

İtalya ile Fransa'nın, aralarında krize yol açan kaçak göçmen konusuna çözüm bulmak için, Schengen Anlaşması'nda değişiklikler yapılmasını istediği bildirildi.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 14:21
Abone Ol google-news

İki ülke arasında Libya özel gündemiyle gerçekleştirilen zirve sonrasında, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, zirveyi olumlu olarak niteledi. Başkent Roma'daki Villa Madama'da yapılan zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, liderler, iki ülke arasında krize neden olan kaçak göçmen konusunda Avrupa Komisyonu'na Schengen Anlaşması'nda birtakım değişiklikler talep eden bir mektup gönderme kararı aldıklarını açıkladı.

Basın toplantısında ilk sözü alan Berlusconi, kaçak göçmen konusunda yaşanan sıkıntılarda Fransa'yı suçlamadığını belirterek, "Kimse Schengen Anlaşması'nı ortadan kaldırmak istemiyor. Biz bu tür istisnai durumlarda, beraber çalışma kararı aldık. Fransa, her yıl 50 bin göçmeni kabul ediyor. İtalya ise 10 bin. Bu İtalya'nın 5 katı. Bunun farkındayız ve Fransa'yı suçlamıyoruz" dedi.

Basın toplantısındaki sözlerine, "İtalyan dostlara şunu söylemek istiyorum ki, İtalya, Fransızların kalbindedir. Her Fransız, İtalya'yı kendine yakın hisseder" diyerek başlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de Schengen Anlaşması'nın devam etmesini istediklerini ancak gözden geçirilmesinin şart olduğunu belirtti.
 

Libya konusu

Libya konusuna da değinen Berlusconi, Libya'daki hava harekatına katılma gerekliliği hissettiklerini ifade ederek, "Bu müdahaleden kaçamayacağımızı hissettik. İtalya'nın müdahalesi ihtiyaç haline gelmişti" diye konuştu. İtalya'nın Libya'yı bombalamaya gitmediğini söyleyen Berlusconi, "İtalya'nın Libya'ya gitmesi bombalama anlamı taşımıyor. Bireysel hedefler hedef alınıyor, sivil merkezler değil" ifadelerini kullandı. Berlusconi, talep gelmesi durumunda Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile Savunma Bakanı Ignazio La Russa'nın parlamentoya bilgi verebileceklerini de kaydetti.

Başbakan Berlusconi, Libya'daki Geçici Ulusal Konsey Başkanı Mustafa Abdül Celil'in kendilerini arayarak, İtalya'nın operasyona katılma kararı almasından dolayı teşekkür ettiğini de aktardı. Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy de İtalya'nın Geçici Ulusal Konseyi tanıma ve hava harekatına katılma hususundaki kararlarını, memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Kara harekatı konusunda, Birleşmiş Milletler kararına göre hareket ettiklerini vurgulayan Sarkozy, "Libya'ya kara birlikleri göndermiyoruz" dedi.
 

Suriye'ye uyarı

İki lider Suriye konusunda ise "Barışçıl taleplerin, şiddet yoluyla bastırılmasına son verilmesini" istedi. Bir gazetecinin "Suriye'ye herhangi bir müdahale olacak mı" sorusuna Sarkozy, "Fildişi Kıyısı'nda ve Libya'da olduğu gibi BM kararı olmadan, ki bunu elde etmek çok zor, Fransa Suriye'ye müdahale etmez" yanıtı verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler