"Seçim sonuçları geçerli"

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında değişme olmadığını, daha önce açıklanan sonuçların geçerli olduğunu söyledi. Öte yandan seçim sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi ile görüşen 70 üniversite profesörünün gözaltına alındığı iddia edildi.

Yayınlanma: 25.06.2009 - 06:09
Abone Ol google-news

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı açıklamada, seçim yasasının uygulanması konusunda ısrarlı olduğunu ve bunu sürdüreceğini belirterek ''Ne pahasına olursa olsun, ne kurumlar, ne de halk baskılara boyun eğecektir'' dedi.

Genelde siyasal gelişmelere karışmadığı görüntüsü çizen Hamaney, dini lider olarak da tanımlanan ''Velayeti Fakih'' unvanıyla anayasada yer alan ilgili madde doğrultusunda yasama, yürütme ve yargı üzerinde tam denetim yetkisine sahip bulunuyor. Cumhurbaşkanının da seçilmesinden sonra göreve başlaması için Velayeti Fakih tarafından onaylanması gerekiyor.

 

70 profesör gözaltına alındı

İran'da, seçim sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi'nin internet sitesine göre 70 üniversite profesörü gözaltına alındı.

İnternet sitesinde yer alan haberde, profesörlerin, Musavi ile dün geç saatlerde görüşmesinin ardından gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltına alınan profesörlerin nereye götürüldüğü belirtilmedi.

Profesörlerin gözaltına alınmasının, 12 Haziran'da yapılan seçim sonuçlarına itiraz eden protestoculara İranlı yetkililerin baskıyı genişletmesinin bir işareti olarak değerlendirildi.

 

"Gösterilerin bastırılması iktidarı devirebilir"

İranlı Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri, gösterilerin bastırılmaya devam etmesinin iktidarı devirebileceğini söyledi.

AFP'nin haberine göre, muhalif Montazeri yayımladığı yazılı açıklamada, "İran halkının, barışçı gösterilerde yasal haklarını kullanamaması ve engellenmesi halinde, öfkenin artmasıyla, ne kadar güçlü olursa olsun, herhangi bir hükümetin düşebileceğini" belirtti.

Montazeri, muhalefet gösterilerinin devam etmesi çağrısında da bulundu. Büyük Ayetullah Montazeri, 12 Haziran'daki cumhurbaşkanı seçimini ve iktidarı sert bir dille eleştirenlerin başında gelmişti.

Seçimden 4 gün sonra Montazeri, "Maalesef, bu muhteşem fırsat (seçim) en kötü şekilde kullanıldı" ifadesini kullanmış ve Mahmud Ahmedinejad'ın büyük farkla cumhurbaşkanı seçilmesini "hiçbir aklı selimin kabul edemeyeceğini" ifade etmişti.

Montazeri, hükümetin şimdi eylemciler, düşünürler ve aydınlarla siyasi hesaplaşma peşine düştüğünü ileri sürmüş ve hükümetin "bazıları İslam Cumhuriyeti'nin yüksek yetkilileri olmak üzere çok sayıda kişiyi tutukladığını" söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler