Seçim ve siyaset tarihinde bir ilk

İngiltere seçim ve siyaset tarihinde bir ilk yaşandı. Ülkede 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçime 20 gün kala, üç büyük siyasi partinin liderleri, ABD'deki gibi televizyonda canlı yayınlanan tartışma programına katılarak, seyircilerin iç siyasete ilişkin sorularını yanıtladı.

Yayınlanma: 16.04.2010 - 06:36
Abone Ol google-news

ITV kanalında yayımlanan ve 1,5 saat süren programda, İşçi Partisi lideri Gordon Brown, Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg'e stüdyoda bulunan 200 kişilik izleyici grubundan göç politikası, sağlık, eğitim, savunma, ekonomi, polis sistemi ve milletvekillerinin harcamaları gibi konularda sorular yöneltildi.

Sorulardan önce ve sonra liderlere tanınan bir buçuk dakikalık sürede, İşçi Partisi lideri Brown, İngiltere'nin ekonomik anlamda zor zamanlardan geçtiğine dikkati çekerken, partisinin ''adil bir İngiltere'' için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Muhafazakar Parti lideri Cameron, ülkesinin geleceğinden ümitli olduğunu kaydederek, çalışan ve üreten herkesin arkasında olacağını vadetti ve "doğru değerlere sahip olan bir hükümete ihtiyaç olduğunu" belirtti. Liberal Demokrat Parti lideri Clegg ise "Size alternatifi ve yeniyi sunacağım" diyerek, adil bir sistem ve ülke vaadinde bulundu.

Liderlere yöneltilen ilk soru, göç politikasıyla ilgili oldu. Brown, vize uygulamalarında "puan sistemini" devam ettireceklerini söyleyerek, mevcut politikayla göç oranının düştüğünü belirtti. Cameron ise göç oranlarının çok yüksek olduğunu savunarak, partisinin iktidara gelmesi durumunda sadece puan sistemini devam ettirmeyeceğini, aynı zamanda ülkeye AB dışından giren kişilerin sayısına bir sınırlama getireceğini ifade etti. Clegg, göçmenlerin belli bölgelerde çalışmalarını sağlayarak, göç politikasının kontrol altında tutulabileceğini ve adil bir göç sistemine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ülkenin iç politikasını uzun süre meşgul eden İngiliz parlamenterlerin harcamaları ve suistimalleri konusu da liderlere soruldu. Liberal Demokrat Parti lideri Clegg, bu konuda milletvekillerinin suistimalleri durumunda görevden alınmalarını sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgularken, Cameron bu konunun parlamento için büyük bir utanç olduğunu söyledi ve parlamentodaki milletvekili sayısının azaltılması gerektiğini ifade etti. Brown da İngiliz Parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarası'nda küçülmeye gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Eğitim sisteminin yenilenmesi gerektiğini savunan Cameron ve Clegg, mevcut eğitim sisteminin çok bürokratik olduğunu ve yaratıcı bir eğitim sistemine ihtiyaç bulunduğunu savundu. Muhafazakarların lideri Cameron'ın eğitim bütçesinde kısıtlamaya gidilmesi gerektiği görüşü, Brown ve Cameron arasında tartışmaya neden oldu.

Tartışma programının konusu iç politika olsa da ekonomi konusu da gündeme geldi. Cameron, ekonominin büyümesi için çalışılması gerektiğini ifade ederken, İngiltere'nin önde gelen iş adamlarının partisinin ekonomi politikasına verdiği desteği hatırlattı. Brown ise küresel ekonomik krizden olumsuz etkilenen İngiliz ekonomisinin iyileştirilmesi için risk alınmaması gerektiğini savundu.

Programda, Afganistan'daki İngiliz askerlerinin durumu da gündeme geldi. Cameron yeterli ekipmanın Afganistan'daki İngiliz birliklerine sağlanmadığını savunurken, Brown bu iddiayı reddetti. Clegg ise askeri hizmetlerin ve ordudaki bazı sistemlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada, tartışmanın hemen ardından programı izleyen 4 bin kişiyle yapılan anket sonuçları da aynı kanalda yayınlandı. "Bu akşamki tartışmayı sizce kim kazandı" sorusuna, ankete katılanların yüzde 43'ü Nick Clegg, yüzde 26'sı David Cameron, yüzde 20'si ise Gordon Brown yanıtını verdi.

İngiltere'deki üç büyük siyasi partinin liderleri gelecek hafta Sky kanalında uluslararası ilişkileri, bir sonraki hafta da BBC'de ekonomiyi tartışacak.

İngiliz basını, liderlerin televizyon programlarındaki performanslarının ve savundukları politikaların seçmenlerin tercihlerine yön vereceği yorumunu yapıyor. İngiltere'deki siyasi partiler, 6 Mayıs Perşembe günü yapılacak genel seçimde 650 koltuk için yarışacak.
Ülkede yapılan seçimle ilgili son kamuoyu yoklamalarına göre, Muhafazakar Parti, İşçi Partisi önündeki yerini koruyor. Ancak mevcut sayılar, Muhafazakarların tek başına iktidar olamayacağı ve koalisyon hükümetine gidilebileceği yorumlarına neden oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler