Seçimde kademeli uyum
Seçim yasalarında AKP’nin önceliği yerel seçim. Baraj düzenlemesinde acele edilmeyecek.
Uyum yasaları çerçevesinde seçim mevzuatında yapılacak değişiklikler için çalışmalarını sürdüren AKP yönetimi, düzenlemeleri kademeli olarak getirmeyi planlıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında geçen hafta yapılan MYK ve MKYK toplantılarında anayasa değişikliğine ilişkin uyum yasaları kapsamında seçim mevzuatında yapılacak değişikliklerin ne zaman TBMM gündemine geleceği de masaya yatırıldı.
Özellikle Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da yapılacak değişikliklerin Mart 2019’da yapılacak yerel seçimde uygulanabilmesi için anayasanın “seçim yasalarında yapılacak değişikliklerin 1 yıl içinde gerçekleştirilecek seçimlerde uygulanamayacağına” ilişkin hükmü nedeniyle en geç Mart 2018’e kadar TBMM’den geçirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Anayasanın aynı hükmü, 3 Kasım 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminden istisna tutulmuştu. AKP yönetimi, bu nedenle seçim mevzuatında yapılacak değişikliklerin kademeli olarak TBMM gündemine getirmeyi planlıyor. Yerel seçimde uygulanması planlanan değişiklikler, yeni yılın ilk günlerinde torba tasarı olarak TBMM’ye sunularak mart ayına kadar yasalaştırılacak. Bu düzenlemeler içinde barkodlu oy pusulası, propaganda yöntemleri ve bütünşehir uygulamasının tüm illere yaygınlaştırılmasına ilişkin değişiklikler yer alıyor.
AKP yönetimi, 1 yıl koşulunun olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde uygulanacak seçim sistemi ve barajına ilişkin düzenlemelerde ise acele etmeyecek. Seçime kısa bir süre kala MHP ile de görüşülerek dar bölge, daraltılmış bölge ya da mevcut yüzde 10’luk seçim barajından biri tercih edilerek yeni bir torba paket Meclis gündemine getirilecek. AKP’de, daraltılmış bölge ya da mevcut sistemin aynen korunarak yüzde 10 barajının bir miktar düşürülmesi seçenekleri ağırlık kazanıyor. Yeni içtüzük çalışmaları için MHP ile görüşen AKP yönetimi, CHP ile de ilk teması kurdu. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile görüşerek, uzlaşma komisyonu önerisini iletti. Gök’ün, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek AKP’ye yanıt vereceği kaydedildi. AKP, muhalefetin uzlaşma komisyonuna üye vermemesi durumunda daha önce olduğu gibi MHP ile hareket edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!