Seçime katılım oranı yüzde 56.59

Milletvekili seçimleri yapılan Kırgızistan'da Merkez Seçim Komisyonu (MSK), ülke genelinde sandıkların yerel saatle 20.00'de kapandığını, 2 milyon 853 bin kayıtlı seçmenden yaklaşık 1 milyon 443 bininin oy kullandığını ve seçime katılım oranının yüzde 56.59'da kaldığını açıkladı.

Yayınlanma: 10.10.2010 - 19:47
Abone Ol google-news

Komisyonun web sayfasından yapılan açıklamada, yurt içinde 2 bin 289 ve yurt dışında 46 sandığının açıldığı ve oy sayımın sürdüğü duyuruldu.

Eski Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev'in lideri olduğu Sosyal Demokrat Partisi ilk sırada yer aldı.

Bu partiyi, az farkla Rusya yanlısı eski Başbakan Feliks Kulov'un lideri olduğu Ar-Namıs Partisi takip etti. Bunu, parlamenter yönetim sistemini öngören anayasayı hazırlayan geçici hükümetin eski Başbakanı Ata-Meken Sosyalist Partisi lideri Ömürbek Tekebayev ve Ömürbek Babanov'un lideri olduğu Cumhuriyet Partisi izledi.

Kırgızistan'da 29 partini yarıştığı genel seçimler, olaysız geçti. Seçimleri 850 yabancı, binlerce yerli gözlemci izledi.

Bu arada, başkent Bişkek'te, genel merkezlerde çok sayıda partili, seçim sonuçlarını internet ve televizyon kanallarından takip ediyor.

Kırgızistan'da dört muhalif liderden oluşturulan geçici hükümet, Nisan ayında kanlı çatışmaların ardından meclisi feshetmişti. Bu olaylardan sonra Haziran ayında ülkenin güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan çatışmada 408 kişi ölmüş, 1500'den fazla kişi yaralanmıştı.

Öte yandan, ülkedeki bu seçimlerle parlamenter yönetim sisteminin hayata geçip geçmeyeceğine karar verilecek. Seçime giren 29 partiden 26'sı, iktidara gelmesi durumunda anayasayı değiştireceğini savunuyor.

Rusya yanlısı veya 7 Nisanda iktidarın başına gelen partilere muhalif olanların, genel seçimi kazanması ya da mecliste belli bir sandalyeye sahip olması durumunda, Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın iktidarını çok ciddi siyasi zorluklarla karşı karşıya bırakacağı düşünülüyor. Bugünden hiçbir partinin tek başına iktidara gelemeyeceğini kabullenen parti liderlerinin, koalisyon hükümetini kurmakta uzlaşamayacağı ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler