"Sel insanın yaptığı felakettir"

''Tokat'ı Selden Kurtaran Adam'' olarak bilinen Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü eski Genel Müdürü Kemal Aşk, ''Bu Allah'ın verdiği değil, insanın yaptığı felakettir'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.09.2009 - 10:51

"Tokat'ı Selden Kurtaran Adam'' olarak bilinen Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü eski Genel Müdürü Kemal Aşk, İstanbul'da yaşanan sel baskınlarının suçlusunun, ''Gecekondulaşma ve ormansızlaştırma'' olduğunu 5 yıl önce kamuoyuna duyurduğunu söyledi. Aşk, o günden bu yana hiç bir gelişme olmadığını belirterek, ''Bu Allah'ın verdiği değil, insanın yaptığı felakettir'' dedi.

Aşk, yaptığı açıklamada, 2004 yılında İstanbul'da yaşanan sel baskınları üzerine, yine aynı kuruma yaptığı açıklamayla, kamuoyunu bilgilendirdiğini, alınması gereken önlemleri belirttiğini söyledi.

1957 yılında İstanbul'da Alibeyköy Deresi'nin yukarı havzasında incelemede bulunurken, gecekondulaşma ve ormansızlaştırmayla kireç ve taş ocakları tehdidinin oluşmaya başladığına tanık olduğunu belirtti.

Sellerden sonra yöneticilerin, derelerin içiyle uğraştığını savunan Kemal Aşk, ''Çözüm, suya yukarıda hakim olmaktan geçer. Suyu düştüğü noktada tutmak önemlidir. Türkiye'de bütün seller derelerden geliyor. Derelerin de tamamı tahrip edilmiş durumda'' dedi.

Sellerin önlenebilmesi için yerel yöneticilerin, Çevre ve Orman Bakanlığı ile derelerin üst bölümlerinde ''teraslama'', ''dere ıslahı'' ve ''ağaçlandırma'' çalışmaları yapmalarını öneren Aşk, İzmir'de sel baskınlarını önlemek amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.


"Tokat'ta bir daha sel yaşanmadı"

Orman Bakanlığı Erozyonla Mücadele ve Mera Islahı Tatbikatı Grup Müdürü olarak 1955 yılında Tokat'ta görevlendirildiğini hatırlatan Aşk, o döneme ilişkin çalışmalarını şöyle anlattı:

''Benden önceki yıllarda 6 defa sel felaketine uğrayan Tokat'ta bine yakın insanımız yaşamını yitirmişti. Arkadaşlarla 4 yıllık bir çalışma yürüttük. Aradan 49 yıl geçti, Tokat'ta bir daha sel acısı yaşanmadı. Ormancılık çevreleri ve vatandaşlar, o günden sonra bana 'Tokat'ı selden kurtaran adam' unvanını verdiler. İnsanlarımızın ölmemesi ve ormanlarımız için bütün tecrübelerimi paylaşmaya hazırım. İstanbul Büyükşehir Belediyesine selin önlenmesi konusunda bilgi yardımında bulunabilirim. Ben ve bir kaç arkadaşım, bu konuda yurt dışında eğitim gördük, bir şeyler yaptık. Bizim görev yaptığımız yerleri artık sel basmıyor. Bunun çaresi var.''

Aşk, 4 Kasım 1995 gecesi İzmir'in Karşıyaka ilçesi Örnekköy ve Yamanlar'da 65 vatandaşın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan sel baskının ardından Örnekköy ve Bostanlı'da yaptıkları çalışmalarla, Karşıyaka'da su baskınlarını önlediklerini de bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon