Sendika.org 32’ledi: Bir bir artırarak habere devam
Son 1.5 yılda 32 kez kapatılan sendika. org, sendika32.org olarak yayınına devam ediyor. Siteye dün sabah saatlerinde polis baskını yapıldı. Sitenin editörü Ali Ergin Demirhan, “Oylama sonucunu meşru göstermemeye çalışmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla gözaltına alındı.
Şişli’de bulunan sendika.org’un bürosuna, editör Ali Ergin Demirhan hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle dün sabah 05.45’te arama ve el koymaya dönük polis baskını gerçekleşti. Polis büroda bir süre arama gerçekleştirdi. Aramanın ardından Demirhan, “Yapılan oylama sonucunu meşru göstermemeye çalışarak sosyal medya hesaplarından yapılan eylemleri organize etme, halkı kin, düşmanlığa tahrik, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” iddiasıyla gözaltına alındı. Esenler Atışalanı Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Demirhan’ın ait bilgisayarın harddiskine ve şahsi cep telefonuna el konulduğu belirtildi. Gazetemize konuşan
Sendika.org editörü Çağlar Özbilgin yaşananları şöyle anlattı.
- Son baskında neler yaşandı?
Sabah saatlerinde polis büromuza geldi. Ellerinde arama izinleri olan polisler büromuzu aradı. Editörümüz Ali Ergin Demirhan gözaltına alındı. Ali’nin bilgisayarına, telefonuna ve harddiskine el konuldu. Ali, Sendika. org’un kuruluşundan beri emek veren bir çalışma arkadaşımız. Bu referandum sonuçları gayri meşrudur. YSK yoluyla halkın iradesine mühür konmuştur. Bu ülkenin yüzde 50’den fazlası tek adam rejimine, ‘hayır’ demiştir. Tehditlere, baskılara karşın yurttaşlar gidip, ‘hayır’ dediyse bu irade gözaltılarla, baskılarla susturulamaz. Sokaktaki binlerce, onbinlerce insanı gözaltına almaları, onların arkasındaki milyonları susturmaları gerekir. Bunları yapsalar dahi bu referandum sonucu meşru hale gelmez. Biz halkın kullandığı oyların ve oylarına sahip çıktıkları eylemlerin sesini yazmaya devam edeceğiz. Bu bizim için faşizme karşı yürütülen bir demokrasi mücadelesidir. Halkın haber alma hakkı demokrasinin vazgeçilmezidir. Ali’de bu nedenlerden susturulmak isteniyor. Yedi günlük bir gözaltı süresi verilmiş. Bekliyoruz...
- Sendika.org’u anlatabilir misiniz?
Sendika.org toplumsal muhalefetin sesi olma iddiasıyla 16 yıl önce yayına başladı. Hopa ve Gezi Direnişi’nde gelişip ilerledi. Sendika.org’u diğer haber sitelerinden ayıran en büyük özellikleri ne bir devlet, ne bir sermaye desteği arkasında var. Reklam almıyor, sponsoru yok, fon almıyor. Kendi öz gücüne, gönüllü emeğe dayalı bir haber sitesi... Patron, işçi, editör, stajyer gibi kalıpların içerisine ise girmiyoruz. Yedi kişi çalışıyoruz. Ülkenin dört bir yanında gönüllü muhabilerimiz var... Sendika.org’un sokak eksenli olması gönüllü muhabir ağını güçlendirdi. 100 aşkın gönüllü muhabirimiz var. Gidemediğimiz yerlerden haber, fotoğraf ve video yolluyorlar.
‘Topyekûn saldırı’
- Sürekli bir kapatılma ile karşı karşıyasınız.
7 Haziran seçimlerinin yenilgisiyle iktidar topyekün bir saldırı başlattı. Bunun bir ayağında ise medyaya yönelik sansür uygulamaları aldı. Sendika.org’a 22 Temmuz günü bir erişim engeli getirildi. Bunun üzerine biz sendika1.org’u açtık. Sendika.org kapatıldıkça bu sayı arttı. Şimdi sendika32.org olduk. 1.5 yılda 12 defa kapatılmıştık. Referandum süreci ile baskılar arttı, 17 günde 17 kez kapatıldık. Onlar kapatmaya devam ettikçe bizler iki haneli, üç haneli rakamlar şeklinde açmaya devam edeceğiz.
- Referandum sürecinde baskıların artmasının nedeni sizce ne?
İktidarın savaş ve baskı politikasını, OHAL ile ülkeyi yönetmesine, tırmandırdığı savaş politikasına karşı, gerçekleri halka anlatan, halkın haber alma hakkına sahip çıkan ve esas gazeteciliği yapan yayın organlarına yönelik bir baskı söz konusuydu. Sendika.org’da bundan payını alıyor. 17 günde 17 kez kapatılmamızda, ‘hayır’ çalışmaların etkisi var.
- Bundan sonra ne yapacaksınız?
Bu tarz operasyonların, tehditlerin toplam bir amacı var. Korku imparatorluğu yaratmak isteniyor. Buradaki püf nokta ise endişe ve korkuyu yönetebilmektir. Dosta düşmana duyuralım. Sendika. org susmayacak. Halkın haber alma hakkı demokrasinin temel unsurudur. Dayanışma ağları ve demokrasi ağları sürdürülmelidir. Bütün halkları demokrasi mücadelesini yükseltemeye çağırıyoruz.
TGS’den tepki
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sendika.org editörü Ali Ergin Demirhan’ın gözaltına alınmasına sosyal medya Twitter üzerinden tepki gösterdi. Açıklamada, “Böyle bir suç olamaz. Ali Ergin Demirhan ve yazdıklarından dolayı tutuklu olan tüm gazeteciler serbest bırakılmalıdır” ifadelerine yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi