Şerzan Kurt davasında 25 yıl hapis talebi
Muğla'da 2010 yılında üniversite öğrencisi Şerzan Kurt'un ölümüne ilişkin polis memuru G.Ş'ye (47) verilen 8 yıllık hapis cezasına ilişkin kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada, sanığın 20 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Şerzan Kurt, Muğla'da 12 Mayıs 2010 tarihinde çıkan olaylar sırasında, omuzuna isabet eden mermiyle ağır yaralandı. Kurt, kaldırıldığı İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Kurt'un ölümüyle ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'olası kasıtla nitelikli adam öldürme' suçundan dava açıldı. Muğla'daki mahkeme, güvenlik nedeniyle davanın Eskişehir'de görülmesine karar verdi.
Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 9 Eylül 2012 tarihinde yapılan son duruşmada, mahkeme heyeti Gültekin Şahin'i önce ömür boyu hapis cezasına, ardından olayı olası kastla işlediğine kanaat getirerek cezayı 20 yıla indirdi. Heyet daha sonra, olay günü sanığın yanında başka bir polisin daha silah kullanması ve olay yerinde 7.65 mm. çapında tabanca mermisi bulunmasını dikkate alarak Şahin'i 8 yıl hapis cezasına çarptırıp tahliye etti. Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi kararı onamadı. Şerzan Kurt davasının Yargıtay'dan dönmesi üzerine polis memuru Gültekin Şahin'in yargılanmasına 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı.
Yargıtay'dan dönenen davanın üçüncü duruşması bugün 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşma nedeniyle Eskişehir Adalet Sarayı çevresinde polisler geniş güvenlik önlemi aldı. Adliye binasına gelenler tek tek aralanarak içeriye alındı. Kurt'un ailesine destek vermek için gelen grup da Adalet Sarayı yanında 'Şerzan Kurt için Adalet ve Kardeşlik istiyoruz' ve 'Şerzan için adalet katil polis hesap verecek' yazılı pankart açıp çeşitli sloganlar attı.
SUÇSUZUM
Tutuksuz sanık Gültekin Şahin savunmasında suçsuz olduğunu öne sürerek beraatını istedi. Şahin şöyle konuştu:
"Olayın başından beri davanın benimle ilgisinin olmadığını, suçun benim işlemediğimi söyledim. Mahkeme gerekli kararında somut delil olmadığı halde tahmin ve ihtimal üzerine mahkumiyet vermiştir. Yargıtay'dan mahkumiyetin bozularak beraatım yönünde karar beklerken daha fazla ceza almam yönünde karar bozularak gelmiştir. Yargıtay'ın gerekçeleri yetersizdir. Ben kararın bozulmasıyla beraber lehimde bir karar bekliyordum. Kriminal raporlar teyit edilmeden raporlar esas tutulmuştur. Benim ateş ettiğim sırada kolumdaki açı bellidir. Yere 15 derece açı ile ateş ettim. Şerzan Kurt'un bulunduğu bölge bana 60 metreye yakın uzaklıktaydı ve mermi onun olduğu yere gidene kadar en az 8 metre yükselmektedir. Benim tabancadan çıkan mermilerin maktule ulaşması da mümkün değildir. Ben havaya doğru ateş ettim. Adli tıp ve otopsi raporlarında ölüm sebebi kafadan aldığı darbe ve mermi yaralanması olarak gösterilmektedir. Ölüm sebebi kafasından aldığı darbeye de bağlı olabildiği belirtilmektedir. Her iki olayın da ölüme sebebiyet verebileceği belirtilmektedir. Benim mesafeden yapılacak bir atışın maktule zarar vermesi mümkün olamayacağı gibi yakın mesafeden bir başka tabanca ile ateş edildiği izlenimini de doğurmaktadır. Olay sırasında polis memuru meslektaşım Oktay Kebapçı da 7 el ateş etmiştir ve kamera kayıtlarında onun atışları görülmemektedir. Arkadaşım Oktay yapmıştır demiyorum. Oktay'ın atışlarının tespiti olmadığını söylüyorum. Beraatımı istiyorum, suçsuzum."
SAVCI MÜTALAADA BULUNDU
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Metin Kurt, mütalaada bulunarak Gültekin Kurt'un 25 yıla kadar hapsini istedi. Savcı Kurt mütalaasında, "Kişinin, suçun kanunî tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi hâlinde olası kast vardır. Bu halde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına hükmolunura göre sanığın 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep olunur" dedi.
Ağır Ceza Mahkeme heyeti sanık avukatlarının mütalaaya karşı yazılı beyanda bulunmak için süre istemesi üzerine duruşmayı 20 Şubat 2015 tarihine erteledi.
BABA KURT: ADELET İSTİYORUZ
Duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere açıklamada bulunan Şerzan kurt'un babası Ömer Kurt, adalet istediklerini söyledi. Baba Kurt şöyle konuştu:
"Şerzan Kurt davasında tüm bulgular, tanıklar ve belgeler Şerzan'ı kasten, bilerek bir polis tarafından öldürüldüğü bilinmesine rağmen, teşhis edilmesine rağmen 20 duruşmadır gerçekten mahkeme olayı görmemezlikten gelmeye çalışıyor. Olayı sürümceye bırakıyor. Mahkemenin kısa bir zamanda bitirilmesi gerekirken çeşitli nedenlerle dava uzatılmaktadır. Biz hak, adalet ve katillerin cezalandırılması için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Adalet Şerzan Kurt'un da hakkıdır. Biz adalet dedik ve tüm ülkeye bu çağrıda bulunduk. Halen adalet diyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!