'Seyahat özgürlüğüm engellendi'
Doç. Ağır, Leeds Üniversitesi'nde bir konferans verecekti. İngiltere Konsolosluğu'nun vize işlemini uzun süre geciktirmesi sonucunda konferansa katılamadığı gibi uçak bileti ve otele ödediği para da yandı.
İngiltere’de akademik bir konferansa gitmek için konsolosluğa başvuran İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aygül Ağır’a vizesinin çıktığı, vereceği konferanstan bir gün önce duyuruldu. Ağır, bir ay boyunca konsolosluktan da aracı kurumdan da haber alamadığını anlatırken asıl sorunun da altını çiziyor: “Uzun süre boyunca pasaportum alıkonularak seyahat özgürlüğüm engellendi.”
Ağır, 11-14 Temmuz tarihleri arası İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nin organize ettiği ve yaklaşık 1000 uluslararası akademisyenin dahil olduğu, “Uluslararası Ortaçağ Kongresi”ne katılmak için 14 Haziran’da İngiltere Konsolosluğu’na başvurdu. Bir ay boyunca vize için cevap bekleyen Ağır’a vize aldığına dair bildirim 12 Temmuz’da yani konferanstan bir gün önce yapıldı.
“Bir ay sonunda altı aylık vize verdiklerini, konferanstan bir gün önce saat 17.00’de duyurdular. Bu süreçte cevap gelmeyince birçok kez uçak biletimi değiştirdim. Konferansı kaçırdım. Üstüne bir de konaklama için rezervasyon yaptırdığım yere ödediğim para da yandı. Vize alıp almadığıma dair defalarca aracı kurum World Bridge’i telefonla aradım. Her defasında henüz yanıt gelmediğini tekrarladılar. World Bridge’i her arayışımda ise 14 dolar ödedim. Soru sormak için bile bu miktar ödeniyor. Pasaportun iadesini haber vermek için gönderdikleri SMS için de 2 TL aldılar. Müthiş bir pazar bu.”
Durumu “skandal” olarak değerlendiren Ağır, bilimsel faaliyetlerin de engellendiğini belirtiyor. “Konferansta konuşma sırası bana geldiğinde ‘Vize alamadığı için ülkeye girememiştir’ denildi. Bu durum bana karşı şüphe bile uyandırabilir. Mahcup oldum. Türkiye’nin itibarı açısından da kötü bir durum. Ayrıca pasaportları çok uzun süre tutarak başka ülkelere seyahat özgürlüğünü de kısıtlıyorlar. Yeşil pasaport sahibi olduğum için başka yerlere vizesiz gidebilirim. Acil bir durum da olabilir. Pasaportu tutma hakkını kendilerinde buluyorlar.”
Dışişleri Bakanlığı Vize Dairesi Başkanlığı’nı aradığını belirten Ağır, Londra Büyükelçiliği’ne de faks çektiğini ekliyor: “En azından şikâyetim kayıtlara geçsin istedim. Hiçbir şey olacağı yok, biliyorum. Ama en azından bir kişi bunu protesto etti.”
Konsoloslukla doğrudan ilişki kurulamadığını da hatırlatan Ağır, bu nedenle de hakkını arayamamış. “Dışişleri Bakanlığı’na ‘hukuki olarak hakkımı nasıl arayabilirim’ diye sordum, ‘boşuna uğraşmayın’ dendi. Çünkü bir sürü evrak imzalatıyorlar ve hak iddia edemiyorsunuz.”
Öte yandan İngiltere’nin çıkardığı vize sorunları nedeniyle uluslararası çapta tanınmış pek çok sanatçı da durumu protesto etmek için bu ülkeye gitmeme kararı almaya başladıklarını duyurmuşlardı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev