"Seyitömer Höyüğü'nden 4 bin eser çıkarıldı"
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, Kütahya merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Seyitömer Höyüğü'nde 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda yaklaşık 4 bin tarihi eser bulunduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Önce, yaptığı açıklamada, 2006 yılından itibaren DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nce yapılan kazıların her yıl 6'şar aylık dönemler halinde sürdürüldüğünü söyledi.
Bu yılki çalışmalara mayıs ayında başlanacağını kaydeden Önce, geçmiş yıllarda 160 olan işçi sayısını 250'ye çıkaracaklarını belirtti.
Kazıyı bu yıl bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Önce, şöyle konuştu:
''Arkeoloji bölümündeki akademik üyelerimizden 30-40 kişi kazı çalışmalarında görev yapıyor. Kazıda şu ana kadar bozulmamış insan beyinleri bulundu. DNA testlerinin yapılması için İstanbul'dan akademisyenler ilgileniyor. Yine burada bulunan 4 bin yıllık mercimek tohumları yeniden çimlendi. 3-4 bin yıllık tarihi bulunan höyükte katmanlar halinde kurtarma kazısıyla bugüne kadar yaklaşık 4 bin eser çıkarılmış oldu. Bulunan eserleri Kütahya Arkeoloji Müzesine gönderiyoruz. O kurtarma kazısı bittikten sonra da Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmesi bunun altına girerek bugünkü değere göre yaklaşık 500 milyon liralık kömür rezervini üretme imkanına sahip olacak.''
Prof. Dr. Önce, Seyitömer Höyüğü'nde çıkarılan tarihi eserlerin sergilenmesi amacıyla müze oluşturulması için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Üniversite yerleşkesinde müze kurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığından talepte bulunduklarını belirten Önce, şunları kaydetti:
''Müzenin yerini rektörlük binası olarak belirledik. Kameraları taktık, her türlü düzenlemeyi yaptık, şimdi dolaplarını alıyoruz. Bakanlıktan bu konuda izin istedik, onun cevabını bekliyoruz. Olumlu cevap gelirse çıkarılan eserleri öğrencilerimizin görebileceği çok güzel bir müzemiz olacak. 'İnşallah olur' diyorum. Çünkü Avrupa'da, hatta Türkiye'de bazı üniversitelerde böyle müzeler var. Böyle bir şeye izin verilirse üniversitede çok anlamlı bir imkan olur, öğrencilerimiz de bunu değerlendirir.''
Seyitömer Höyüğü
Seyitömer Höyüğü'nde kazı çalışmaları, altındaki 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü'nce başlatıldı.
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nün 1990-1995 yıllarında yürüttüğü çalışmalar, 2006 yılından itibaren DPÜ Arkeoloji Bölümü'nce ele alındı.
TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereğince her yıl 6'şar aylık dönemler halinde yürütülen kazı çalışmalarının bu yıl tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından yaklaşık 500 milyon lira değerinde linyit çıkarılmaya başlanması hedefleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!