SGK neyi saklıyor? O veriler ortada yok

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işsizlik ve istihdamla ilgili en önemli verileri; kayıtlara dayalı aylık istatistik bilgilerini beş aydır yayımlanmıyor.

Yayınlanma: 28.05.2019 - 11:12
Abone Ol google-news

Türkiye’de işsizlik, istihdam ve işgücü piyasası verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) anket sonuçlarından, SGK ve İŞKUR’un kayıtlara dayalı verilerinden izleniyor. TÜİK, hane halkı işgücü araştırma sonuçlarını düzenli olarak açıklıyor. SGK ise işsizlik ve istihdamla ilgili önemli gelişme ve tartışmaların olduğu dönemlerde verileri açıklamaktan kaçınıyor.  2019 yılı sigortalı, sağlık ve mali aylık istatistik bilgileri 5 aydır yayımlanmıyor.

HANGİ BİLGİLERE ULAŞILAMIYOR?

Sosyal güvenlik kapsamında; sigortalı sayıları, işyeri sayıları, aktif çalışan, emekli, bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı, aktif/pasif sigortalı oranı, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sayısı, kurumun gelir-gider dengesi ve açık oranı, yapılan bütçe transferi verilerine ulaşılamıyor. Bu da akla 'SGK'nin bu verileri gizlemeye mi çalışıyor?' sorusunu getiriyor.

KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK SGK'NİN GÖREVİ

SGK, vatandaşların emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödeyerek hastalık, işsizlik, sakatlık, ölüm ve analık halinde korunmasını sağlamakla yükümlü, 2018 yılı geliri 369,2 milyar TL olan ülkemizin en büyük bütçeli kurumlarından biri. SGK’nın bir görevi de kamuoyunu doğru ve zamanında bilgilendirmek. Seçimler öncesi SGK bu tuhaf veri geciktirme ve saklama uygulaması 'anlamlı' bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler