'Shoe Art 2008'

İstanbul sokaklarında sergilenen 100 dev ayakkabı heykelinden Kıbrıslı sanatçılara ait 3'ü tanıtıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın eşi Oya Talat: ''Bu kültürel etkinlikle ortaya koyduğumuz siyaset, güzellikler için, barış için, gelecek için, birlikte yaşanılacak ve birlikte bir geleceğin paylaşılacağı güzel bir adanın yaratılması içindir'' dedi.

'Shoe Art 2008'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.10.2008 - 16:26

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın eşi ve Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Oya Talat, ''Shoe-Art İstanbul 2008" etkinliğine ilişkin, ''Bu kültürel etkinlikle ortaya koyduğumuz siyaset, güzellikler için, barış için, gelecek için, birlikte yaşanılacak ve birlikte bir geleceğin paylaşılacağı güzel bir adanın yaratılması içindir'' dedi.

İstanbul sokaklarında 1 Eylül'den beri sergilenen 100 dev ayakkabı heykelinden Kıbrıslı sanatçılara ait 3'ünün tanıtımı amacıyla Kanyon Alışveriş Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Kıbrıslı sanatçıların da katıldığı toplantıda konuşan Oya Talat, ayakkabı projesinin kendileri için yeni olmadığını belirterek, bunun, kadının yaşamdaki yerini sorgulamak ve kadın bakış açısıyla Kıbrıs'ta yaşanılan siyasi sürece etki edebilmek amacıyla bir lobi çalışmasında kullandıkları bir konsept olduğunu anlattı.

Oya Talat, kadınların, yaşamın her alanında yükselmeye çalıştığını vurgulayarak "Ayakkabılarımızda zaman zaman topuklarımız var, yükselmek istediğimiz için, yaşamda yerimizi belirtmek istediğimiz için, bir sıcaklık var. Görüşümüzü, düşüncemizi paylaşmak için de renk renk, desen desen modelleri var'' diye konuştu.

Dev ayakkabılardan birinde, Kıbrıs'ın antik çağlarına kadar uzanan el işi motifinin, ''Lefkara işi''nin bulunduğunu, bu ayakkabının topuğunun, içinden iplik geçirilmiş dikiş iğnesi şeklinde olduğunu anlatan Talat, ''Bu, kadınların toplumsal yaşama katkısı değil de ne? İstanbullular da umarım görecekler ki Kıbrıslı Türk kadınlar yaşamda hep var oldular'' şeklinde konuştu.

Talat, içinden tohumlar ve bir oyuncak bebek çıkan bezelye şeklindeki diğer ayakkabının, kadının doğurganlığını simgelediğini, zeytin ağacı şeklinde olan ayakkabının ise dayanıklılığa, barışa ve çevreye vurgu yaptığını söyledi.

Oya Talat, Kıbrıslı Türk kadınların, geçmişten geleceğe taşıdıkları özellikleri ve kültürel çalışmalarıyla var oldukları gibi, değerlerini geleceğe taşımak için de çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini kaydetti.

Üretmeden yaşanılamayacağını dile getiren Talat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu çalışmaları gördükçe, Kıbrıslı Türklerin barış için, yaşam için, gelecek için mücadeleci ruhlarını hala sürdürdüklerini ve dünyanın üzerlerine uyguladıkları izolasyondan da kurtulmak için uğraş verirken aslında gelecekte bir kadın olmanın gururu ile doğuran, büyüten ve yetiştiren kadınlar olarak dünyanın geleceğine katkı koymak gibi bir görev ve bilinçle yaşamımızı sürdürdüğümüzü bilirsiniz. Geleceğe ilerleyen yolda bizimle iş birliği içinde olmaya devam edersiniz. Çünkü Kıbrıslı Türklerin Türkiye'ye, Türkiye'nin Kıbrıslı Türklere ihtiyacı var.''

Oya Talat, bu kültürel etkinliğin siyasi boyutu da bulunduğunu vurgulayarak ''Bu etkinlikle ortaya koyduğumuz siyaset, güzellikler için, barış için, gelecek için, birlikte yaşanılacak ve birlikte bir geleceğin paylaşılacağı güzel bir adanın yaratılması içindir'' dedi.

KKTC'nin İstanbul Başkonsolosu Ayda Soylu da bu etkinliğin, Kıbrıslı Türk kadınının kültürel ve sanatsal yönünün tanıtılması açısından önemli olduğunu söyledi.
Basın toplantısına, Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın ile TEMA Vakfı'ndan Yeşim Beyla da katıldı.

Sanatçılar tarafından farklı şekillerde tasarlanan dev ayakkabı heykellerinin 31 Ekim'e kadar İstanbul sokaklarında sergileneceği ve etkinlik sonrası düzenlenecek müzayededen elde edilecek gelirin TEMA Vakfı ile Türk Kalp Vakfı'na bağışlanacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler