Sıcaklık fındık dallarını kuruttu

Ordu'da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bazı fındık bahçelerde dalların kurumasına neden oldu.

Yayınlanma: 14.07.2013 - 09:53
Abone Ol google-news

Ordu'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar bazı fındık bahçelerde dalları kuruttu.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, yaptığı açıklamada, "Son haftalarda etkili olan aşırı sıcaklar fındık bahçelerimize ciddi zararlar verdi, böylelikle rekoltenin daha da düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Sıcaklarla ürünün yüzde 20-25 civarında zarara uğradığını gözlemlediklerini belirten Cörüt, "Temennimiz sıcaklıkların artmaması. Eğer böyle devam ederse, çiftçilerimizin tek geçim kaynağı olan fındık daha da zarar görecektir" diye konuştu.

Bir çok bahçede fındık dallarının kuruduğunu kaydeden Cörüt, şöyle devam etti:

"Bu sezon maalesef fındık ilk olarak kış mevsiminde etkili olan dondan zarar gördü. Şimdi de aşırı sıcaklardan dolayı zarar görüyor. Son haftalarda etkili olan aşırı sıcaklar fındık bahçelerimize ciddi zararlar verdi, böylelikle rekoltenin daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Daha önce odamız tarafından fındık rekoltesi açıklanmış ve geçen yıla oranla rakamların düşük olduğu kamuoyuna duyrulmuştu. Bugün görüyoruz ki yaptığımız bu tahmini rekolte de yanılmadık. Ancak aşırı sıcaklar böyle devam ederse rekoltenin düşmesinden endişe ediyoruz. Temennimiz ürün rekoltesinin daha da düşmemesi."

Cörüt, sıcaklar nedeniyle kuruyan fındık dallarının gelecek sezon da ürün vermemesinden endişe ettiklerini sözlerine ekledi.

"Üretici yağmur bekliyor"

Öte yandan Perşembe İlçesi'ne bağlı Bekirli Köyü'nde bahçesi sıcaklıklardan dolayı kuruyan Kemal Yıldız, aşırı sıcakların ürününe ciddi zarar verdiğini söyledi.

Bahçesinde yüzde 20-25 oranında bir zararın olduğunu belirten Yıldız, "Bu sezon halimiz perişan. Önce don, şimdi de sıcaklık. Bu yıl fındık rekoltemiz geçen yıla oranla yarı yarıya düşük" dedi.

Bir an önce yağmur yağmasını beklediklerini ifade eden Yıldız, "Tek dileğimiz bu. Geçim kaynağı olan bu ürünümüzün daha da zarar görmesini istemiyoruz. Çaresizce yağmurun yağmasını bekliyoruz. Yapacak başka bir şey de yok" diye konuştu.

İsmail Kütük de ilk defa bu yıl bahçelerinin sıcaklıklar nedeniyle kuruduğunu belirterek, "Manzara karşısında çok üzgünüz. Bir an önce yağmur yağmasını bekliyoruz. Sadece fındığımız değil tarlalarımızda ki ürünlerimiz de zarar gördü" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon