"Şiddet, PKK'nin çözümün tarafı oluncaya dek durmayacak"
Türkiye'de yoğunlaşan PKK saldırıları, yurt dışında dikkat çekmeyi sürdürüyor.
The Economist dergisi, Türkiye'de "Kürt Açılımı"nın bloke edildiğini, "Güneydoğu'ya yine savaş gölgesinin düştüğü"nü yazdı. Başbakan Erdoğan'ın "daha çok taviz vererek milliyetçilerin öfkesini kışkırtmak istemeyeceğini" savunan dergi, "Yaparsa bile, PKK çıtayı yükseltmeyi sürdürecek çünkü çözümün bir tarafı olmak istiyor. Oluncaya dek, şiddet büyük bir olasılıkla durmayacak" görüşünü öne sürdü.
İngiltere'de yayınlanan The Economist dergisi, son sayısında "Bloke edilen açılım" başlığıyla yer verdiği analizde artan şiddetin "sakıngan" bir açılımı tehdit ettiği görüşünü dile getirirken "Türkiye'nin, nüfusu çoğu Kürt olduğu güneydoğuna yine savaş gölgesi düştü" görüşünü dile getirdi.
"PKK'nın savaşı Güneydoğu dışına taşıması gerçek riski var"
Son günlerde "PKK 25 yıllık savaşını tırmandırırken" meydana gelen kanlı saldırılara dikkat çeken dergi, ABD'li düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ın Türkiye uzmanı Henri Barkey'in "İlk defa olarak PKK'nın savaşını güneydoğu dışına taşımasının gerçek riski var" değerlendirmesini de aktardı.
"Erdoğan üzerindeki baskılar artıyor"
Analizde MHP'den yapılan sertlik çağrılarına işaret ederek "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıt vermesi için baskılar artıyor" denildi.
Geçen yıl Erdoğan tarafından başlatılan "Kürt Açılımı"nın umut yarattığını ancak "Barış Grubu"nun dönüşüyle yaşananların sonucunda "Türklerin öfkelendiği"ni kaydeden The Economist, PKK'nın geçen Aralık'ta 7 askeri öldürmesi üzerine "açılım"a verilen desteğin daha da azaldığını belirtti.
Dergi, AKP'nin, açılımının çöküşünden PKK'yi ve "provokasyon olarak gördüğü" eylemlerini sorumlu tuttuğunu belirtirken de "PKK ve BDP müttefikleri ise bununla mutabık değil. Asiler, Nisan 2009'da bir ateşkes ilan etti ancak ordu, operasyonları sürdürdü" diye yazdı.
"PKK çıtayı yükseltmeyi sürdürecek"
The Economist, Kürtlerin, taleplerinin "asgari ve bağımsızlığın iyice gerisinde olduğu"nu söylediklerini kaydettiği analizinde Kürtlerin, "Hükümetin cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan ile müzakere etmesi ve Türkiye'nin tüm vatandaşlarını 'Türk' olarak adlandıran, Anayasa maddesinin değiştirilmesi" dahil, taleplerine de dikkat çekti.
Batman Valisi Ahmet Turhan gibi, AKP tarafından atanan bazı "liberal" yerel yetkililerin çalışmalarının Kürtler arasında bir miktar güven yarattığına işaret edildiği analizin son bölümünde şu görüşleri de öne sürdü:
"PKK, Kürtler arasındaki popülaritesini erozyona uğratmak için hükümeti eski baskıcı önlemlerine başvurmaya provoke etmek istiyor. Ancak bu hafta Sayın Erdoğan, serbestleştirici reformları sürdürmeye söz verdi. Genelkurmay Başkanı da olağanüstü hali dışladı."
TBMM'de taş atan çocuklara ilişkin yasal düzenlemeyi görüşmeyi başladığına da dikkat çeken The Economist, analizini şu yorumla noktaladı:
"Can kaybı artıp gelecek yıl seçim yaklaşırken Sayın Erdoğan, muhtemelen daha çok taviz vererek milliyetçi öfkeyi provoke etme riskine girmeyecek. Yaparsa bile PKK çıtayı yükseltmeyi sürdürecek çünkü çözümün bir tarafı olmak istiyor. Oluncaya dek, şiddet büyük bir olasılıkla durmayacak."
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi