Şiddet, taciz ve uyuşturucu

Öğrencilerin yüzde 75’i birbirine şiddet uyguluyor. Yüzde 70.3’ü tehdit, yüzde 9.7’si yaralama, yüzde 9.3’ü taciz, yüzde 5.4’ü hırsızlık, yüzde 2.8’i şantaj, yüzde 2’si gasp suçunu işliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün anketine göre ise öğrencilerde tütün ürününü ilk kez deneme yaşı 14. Öğrencilerin yüzde 1.5’i ise uyuşturucu maddeyi denediğini ifade etti.

Şiddet, taciz ve uyuşturucu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.09.2012 - 06:41

Türkiye’de ilk ve ortaöğretim okullarında yapılan anketler, öğrencilerin yüzde 75’inin birbirine şiddet uyguladığını ortaya koydu. Eğitim- Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Siyasal iktidar eğitimi bir yük, kambur olarak görüyor. Şiddet, eğitim sisteminin bir parçası haline geldi. Çocuklar kendilerine güvensiz, geleceğe dair umutsuz” ifadelerini kullandı.

İlk ve ortaöğretim öğrencileri için okullar bugün açılıyor. Ancak Türkiye’de bir yandan 4+4+4 eğitim sistemi, diğer yandan “dershanesiz - sınavsız okul” formülü tartışılırken, öğrencileri okul yaşamları boyunca tehdit eden gerçek sorunlar görmezden geliniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra, Eğitim Sen ve Türk Eğitim- Sen gibi sivil toplum örgütlerinin elde ettiği veriler, okullarda asıl sorunun şiddet ve taciz olayları ile uyuşturucu kullanımı olduğunu ortaya koyuyor. Biz de, sözkonusu kurum ve kuruluşların 2009- 2012 dönemi döneminde yaptıkları anket ve araştırmalardan çıkan sonuçları bir araya getirdik.


Öğrencilerin yüzde 75’i şiddet uyguluyor

Türk Eğitim-Sen’in, Türkiye genelinde 1010 öğretmen üzerinde yaptığı anket çalışması, öğretmenlerin gözünden okullarda ve öğrenciler arasında yaşanan şiddet olaylarını ortaya çıkarmıştı. Ankete katılan ve yüzde 60’ı ilköğretimde görev yapan öğretmenler, öğrencilerin yüzde 74.9’unun okulda birbirlerine şiddet uyguladığını, en fazla fiziksel şiddetin yaygın olduğunu belirtti. Öğretmenlerin yüzde 23’ü ise öğrencisi tarafından şiddete maruz kaldığını söyledi. Ankete göre öğrenciler arasında en çok “tehdit” suçu işleniyor.

Öğrencilerin yüzde 70.3’ü tehdit, yüzde 9.7’si yaralama, yüzde 9.3’ü taciz, yüzde 5.4’ü hırsızlık, yüzde 2.8’i şantaj, yüzde 2’si gasp suçunu işliyor.

Yine Türk Eğitim- Sen’in Türkiye genelinde 10 ilde ve 63 ilçede ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfında okuyan 780 öğrenci ile gerçekleştirdiği “okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme”yi mercek altına aldığı anket çalışmasında, öğrencilerin okulda ve okul çevresinde fiziksel saldırıya maruz kaldığını belirlemişti. Öğrencilerin yüzde 13.3’ü, okulda veya çevresinde fiziksel saldırıya maruz kaldığını belirtti. Bunu söyleyenlerin yüzde 54.,4’ü, saldırıyı okul içindeki güç kullanmaya eğilimli öğrenci gruplarının, yüzde 30'u okul çevresine gelen okul dışındaki öğrencilerin, yüzde 10’u güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmalarının, yüzde 5.6'sını da kötü alışkanlıklar edinmiş grupların (uyuşturucu satıcıları, tinerciler) gerçekleştirdiğini ifade etti.


Tütün deneme yaşı 14

Son olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün okullarda madde kullanım yaygınlığını tespit etmek için yaptırdığı araştırmadan da çarpıcı sonuçlar çıkmıştı. Türkiye genelinde 32 ilde, 10. sınıf öğrencilerini kapsayan toplam 11 bin 812 öğrenci üzerinde yapılan ankete göre, öğrencilerin yüzde 26.7’si sigara, puro, pipo, nargile gibi bir tütün ürününü denedi. Öğrencilerde tütün ürününü ilk kez deneme yaşı 14. Yüzde 19.4’ü alkollü içecekleri denediğini belirtti. Ankete göre öğrencilerin yüzde 1.5’i ise uyuşturucu maddeyi denediğini ifade etti.

 

‘Şiddet eğitimin bir unsuru oldu’

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Siyasal iktidar, eğitim alanına dair kaygısızlığını ortaya koyuyor. Eğitimi, büyük bir yük ve kambur olarak görüyor. Şiddet, eğitim sisteminin bir unsuru haline geldi. Çocuklarımız kendilerine son derece güvensiz bir eğitim sistemi içerisinde, geleceğe dair umutsuz yetişiyor. Böyle bir eğitim sisteminden, üniversiteyi kazansalar dahi başarısız olacakları sonucu çıkıyor. Geleceğe dair umutsuzluk, okullarda şiddeti besleyen en önemli faktör. Okul polisi gibi yüzeysel önlemlerle çözüm üretilmesi mümkün değil.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler