Şiddetli rüzgara dikkat

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede artarken, sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yoğun sis bekleniyor. Yetkililer, yurttaşları şiddetli rüzgar konusunda uyardı.

Yayınlanma: 06.01.2010 - 08:17
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya'nın iç ve batı kesimleri, Dikili ile Balıkesir'in Ayvalık ve Edremit çevrelerinde hafif olmak üzere aralıklarla yağmur ve sağanak şeklinde yağış bekleniyor. Batı bölgelerde rüzgarın güney ve güneybatı 'Lodos' yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına '40-60 km/s' şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis bekleniyor.

Hava sıcaklığı batı bölgeleri başta olmak üzere ülke genelinde hissedilir derecede (6 ila 8) artacak. Rüzgar, genellikle güney ve güneybatı 'Lodos', güneydoğu bölgelerimizde kuzeyli yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'in batısında kuvvetli ve kısa süreli fırtına '40-60 km/s' şeklinde esecek.

 

Uyarılar

Batı bölgelerde kuvvetli rüzgar ve kıyı kesimlerde kısa süreli fırtına bekleniyor. Rüzgarın; Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'in batısında güney ve güneybatı 'Lodos' yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden başta soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri olmak üzere yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı Meteoroloji 'Çatı Uçması, Ağaç ve Direk Devrilmesi, Ulaşımda Aksamalar vb.' ilgilileri ve yurttaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

İç ve Doğu bölgelerde sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte sis olması tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı ile birlikte sis beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı başta sürücüler olmak üzere, ilgililerin ve yurttaşların 'ulaşımda aksamalar, v.b.' dikkatli ve tedbirli olması istendi.


Bölgelerde hava

Marmara: Parçalı ve çok bulutlu, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir'in Ayvalık ve Edremit çevreleri aralıklı olmak üzere hafif yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar; güney ve güneybatı 'Lodos' yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına '40-60 km/s' şeklinde esecek. Lodos nedeniyle Bursa başta olmak üzere bölge genelinde soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı tedbirli olunması istendi.

Ege: Kıyı kesimleri ile zamanla bölge geneli parçalı ve çok bulutlu, Kıyı Ege 'İzmir, Aydın, Muğla ve Dikili çevreleri' aralıklı olmak üzere hafif sağanak yağışlı geçecek. Bu sabah saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde 'Kütahya, Afyon, Uşak' buzlanma ve don olayı bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneybatı 'Lodos' yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına '40-60 km/s' şeklinde esecek. Lodos nedeniyle iç kesimlerinde soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı Meteoroloji tedbirli olunması konusunda uyardı.

Akdeniz: Az bulutlu ve açık, zamanla batısı parçalı çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Antalya'nın iç ve batı kesimleri hafif olmak üzere aralıklı sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar; güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına '40-60 km/s'şeklinde esecek. Sabah saatlerinde bölgenin iç ve yüksek kesimlerinde buzlanma ve don bekleniyor.

İç Anadolu: Parçalı ve az bulutlu geçecek. Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis görülecek.

Batı Karadeniz:  Parçalı ve az bulutlu, kıyıları çok bulutlu geçecek. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte Bolu ve Düzce çevrelerinde sis olması tahmin ediliyor.

Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı ve az bulutlu geçecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis görülecek.

Doğu Anadolu: Az bulutlu ve açık, doğusu parçalı bulutlu geçecek. Bölge genelinde sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile kuzey kesimlerinde yer yer sis bekleniyor.

Güneydoğu anadolu: Az bulutlu ve açık, sabah saatlerinde Batman ve Siirt çevreleri yer yer sisli geçecek.


İl il hava durumu

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi nedeniyle 711 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bölgede kar yağışının etkisini kaybetmesinin ardından hava sıcaklıklarında ani düşüş oldu.

Dondurucu soğukların etkisi altındaki bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 23, Ardahan'da 20, Kars'ta 19, Ağrı'da 18, Iğdır'da 9 ve Erzincan'da 7 derece ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Ardahan'da eksi 10, Erzurum'da eksi 9, Ağrı'da eksi 8, Kars'ta eksi 6, Iğdır'da 1, Erzincan'da ise 2 derece olması bekleniyor.

Bölgede etkili soğuk hava, yaşamı olumsuz etkiliyor. Soğuk havanın etkisiyle kara yollarında buzlanma meydana geldi. Kent merkezlerinde ise kaldırımlar adeta buz pistine dönüştü.

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ekipleri, trafikte zaman zaman aksamalara neden olan buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yapıyor.

Kent merkezlerinde de belediye ekiplerince başlatılan kar ve buz temizliği çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.

Erzurum'da 167, Muş'ta 79, Iğdır'da 24, Bingöl'de 22, Kars'ta 10 ve Ardahan'da 8 olmak üzere toplam 310 köy yolunda kar ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Yolu kapalı köylerin birçoğunun yüksek kesimlerde bulunduğunu belirten yetkililer, ayrıca zaman zaman etkisini artıran tipi nedeniyle, açılan bazı köy yolların yeniden ulaşıma kapandığını bildirdi.

 

Van ve Ağrı

Kar ve tipi nedeniyle Van'da 185, Ağrı'da ise 94 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. İl Özel İdaresi yetkilileri, merkezde 40, Erciş'te 47, Çaldıran'da 23, Bahçesaray'da 16, Özalp'te 19, Gürpınar'da 16, Muradiye'de 11, Çatak'ta 5, Saray'da 4 ve Gevaş'ta 4 olmak üzere 185 köy yolunda çalışmaların aralıksız sürdüğünü bildirdi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında 4 derece ölçüldüğü Van'da hafta sonuna kadar yağış beklenmediğini kaydetti.

Ağrı Özel İdaresi yetkilileri de 94 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, bu yollarda çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti.

Kentte kar yağışının ardından oluşan buzlanma sürücülere ve yayalara zor anlar yaşattı. Meteoroloji Müdürlüğü, yurttaşları buzlanmaya karşı uyardı.

 

Bitlis

Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, kentte etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle 122 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Meteoroloji İşleri Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde kar kalınlığının 23 santimetre, yükseklerde ise 60 santimetre olduğunu söyledi.

Karayolları Bitlis 118. Şube Şefi Şafak Allı, yaptığı açıklamada, karayollarının tamamının açık olduğunu belirtti.


Bozcaada-Geyikli seferleri durdu

Kuzey Ege'de etkili lodos, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, saatteki hızı 50 kilometreyi bulan lodos nedeniyle sabah 07.30'da Bozcaada'dan, saat 10.00'da da Geyikli'den yapılması planlanan Bozcaada-Geyikli araba vapuru seferleri geçici olarak durduruldu.

Conkbayırı Deniz Otobüsü'nün, Çanakkale-Bozcaada hattında saat 09.00 ve 18.00'de karşılıklı yapacağı seferler ise hava muhalefeti dolayısıyla iptal edildi.

Çanakkale ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ yetkilileri, Gökçeada'dan saat 07.30 seferinin yapıldığını, saat 10.00'da Kabatepe'den yapılacak seferin ise hava durumuna göre yapılıp yapılmayacağına karar verileceğini bildirdiler.
Diğer hatlardaki seferlerin normal olarak sürdürüldüğü kaydedildi.

Meteoroloji yetkilileri, saatteki hızı 50 kilometreyi bulan lodosun gün boyu devam edeceğini, yarın da etkisini sürdürmesini beklediklerini belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler