Silahsızlanma ve barış çağrısı

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Yunanistan'ın Synaspismos Partisi Genel Başkanı Alexis Tsipras, Edirne'de ortak basın toplantısı yaparak, her iki ülkeye silahsızlanma ve barış çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 24.09.2010 - 14:14
Abone Ol google-news

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Tsipras ile Edirne Meydan Cafe'de düzenlediği basın toplantısında, her iki partinin yıllardır birlikte çeşitli etkinlikler düzenlediğini söyledi. Barış, silahsızlanma, iki halkın kardeşliği ve Kıbrıs'ta kalıcı barışın sağlanması, iki toplumlu bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti çerçevesinde ortak etkinlikler düzenlediklerini anlatan Taş, bu etkinliklerin bir parçası olarak bugünkü toplantıyı düzenlediklerini anlattı.

Buluşmaları çoğaltmak ve kitleleştirmek istediklerini ifade eden Taş, daha sonra her iki parti tarafından ortaklaşa hazırlanan basın açıklamasını okudu. ''Yunanistan ve Türkiye arasındaki sorunlar barış yoluyla, diyalogla, uluslararası hukuk temelinde çözülebilir ve çözülmelidir'' diyen Taş, şöyle devam etti:

''Bugün tüm dünya kapitalizmin derin krizinin etkilerini yaşanıyor. Böyle bir ortamda barış için konvansiyonel ve nükleer silahsızlanma için mücadele daha da önem kazanıyor. Büyük askeri harcamalar, devasa silahlanma programları, Yunanistan ve Türkiye ekonomileri için katlanılması güç bir yük teşkil ediyor. Her iki ülkenin askeri bütçeleri GSMH'larına oranla AB ve NATO ülkelerinin ortalamasının çok üstündedir.
Bu silahlanma yarışı her iki ülke ve halk için ciddi bir felakettir. Her iki topluma ciddi zarar vermekte, sadece silah sanayicilerine, emperyalizmin 'böl ve yönet' dogmasına hizmet etmektedir. Her iki ülkenin toplumsal ve kalkınma sorunlarını ağırlaştıran bu gerçeklikle uzlaşamayız. Askeri harcamaların karşılıklı ve orantılı bir şekilde her iki ülkede azaltılması gerçek barış, karşılıklı güven, iyi komşuluk ilişkileri yolunda ciddi bir adım olacaktır. Ekonomik, sosyal ve ekolojik gelişme için ciddi kaynaklar yaratacak, militarizm güçlerine bir darbe, barış kültürüne ve demokrasiye katkı olacak.
''

Synaspismos Partisi Genel Başkanı Alexis Tsipras da yaptıkları çağrılarla her iki ülkelin silahlanmaya ayırdıkları bütçenin karşılıklı olarak azaltmasını istediklerini bildirdi.
Her iki hükümetin silahsızlanma konusunda somut adımlar atması gerektiğini belirten Tsipras, ''Bu günümüzde çok acil ve ihtiyaçtır. Dünyada yaşanan kapitalizm krizi her iki ülkenin insanlarını, özellikle de yoksul ve çalışan kesimlerini çok yakıcı ve can alıcı şekilde olumsuz yönde etkilemektedir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler