Sim kart ne işe yarar?
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, 5 köşesi bulunan sim kartların ''5 ayrı marifeti'' bulunduğunu, sim kartların kimlikten, kredi kartına dek bir çok işlevi olduğunu söyledi.
Ekrem Yener, Türkiye Bilişim Derneği'nin Antalya'da düzenlediği, 12'inci Kamu Bilişim Platformu'nda yaptığı konuşmada, ''Sim kartın 5 kenarı, 5 köşesi var. Sim kartın 5 köşesinin 5 ayrı marifeti var'' dedi.
Eskiden telefonların sadece ses ileten makinelerden ibaret olduklarını kaydeden Yener, artık mobil telefonların sim kartları sayesinde bir çok işlevi yerine getirebildiğini ifade etti. Sim kartların artık birer kimlik olduklarına değinen Ekrem Yener, ''Sim kartlar, içerisine gömdüğümüz mobil imzayla dünyanın her yerinde geçerli evrensel kimlik oldu. Türkiye'de 63-64 milyon mobil telefon kullanıcısında bu evrensel kimlik var'' diye konuştu.
Sim kartlara kontör yerine artık para da yüklenebildiğine işaret eden Yener, ''Para ödeyerek dakika satın alıyorsunuz, dakikalarla da meta satın alabilirsiniz. Yani sim kart artık dünyanın her yerinde geçen evrensel bir para oldu'' ifadesini kullandı.
Sim kartın üçüncü ''marifetinin'' yön belirleme olduğuna dikkati çeken Yener, şu bilgileri verdi:
''Türkiye'de 20 binin üzerinde baz istasyonu var. Her baz istasyon her sim kartın hangi lokasyonda olduğunu tespit edebilecek durumda. Sim kartları nokta bazında takip edilebiliyor. Bu işleviyle sim kartlar evrensel konum bilgisi sağlıyor. Sim kart dünyanın tamamında evrensel konum makinesi haline dönüştü. Hizmet verdiğiniz vatandaş ve cihazların nerede olduğunu, nereden nereye gittiğini takip edebilecek konumdasınız.''
Ölçüm yapabiliyor
Sim kartların ölçüm yaparak, elde ettiği değerlere göre bir başka makineyi tetikleyebilecek özelliği de bulunduğunu anlatan Ekrem Yener, sim kartlar sayesinde oda sıcaklığının, nem oranını ölçüp, verileri anında uzaktaki bir başka noktaya gönderebildiğini ve buna göre başka bir makinenin çalışmasına imkan sağladığını belirtti.
Yener, sim kartın, ısı ve nemin yanı sıra araçların hızı, egzozundan çıkan gazdaki karbon gazının oranı gibi verileri de elde ederek, başka bir noktaya anında iletebildiklerine dikkati çekerek, ''Böylece otomobillere her iki yılda bir yapılan egzoz muayenesi 7 gün 24 saat süreyle yapılabilir'' dedi.
3. Nesil teknolojisi
Ekrem Yener, geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin mobil telefonlarda 3. nesil teknolojisiyle tanıştığını da hatırlatarak, şöyle devam etti:
''3. nesil teknolojisiyle tanışmamızın üzerinden henüz bir yıl geçmeden 3. nesil abone sayısı Türkiye'deki ADSL abonesi sayısının üzerine çıktı. 3. nesil abonelerinin sayısı, üç operatörde toplam 7 milyonu geçti. ADSL abonelerinin sayısı ise 6,-6,5 milyon civarında. Önümüzdeki zaman diliminde daha fazla insan sim kartların sağladığı olanaklarla internete girecek. Hatta ileride internete sadece sim kartla girilecek.''
Ekrem Yener, mobil teknolojileri en az kamu kesiminin kullandığından da yakınarak, ''Ancak yakında kamu kesimi daha fazla mobil teknolojileri kullanmak zorunda kalacak'' diye konuştu.
Her yıl kamuda ''Tasarruf Genelgesi'' yayınlandığını, bunu da Başbakan'ın imzaladığını anlatan Ekrem Yener, şu görüşleri dile getirdi:
''Her yıl tasarruf genelgesi yayınlanıyor ve (Cep telefonlarıyla görüşmek pahalıdır, sakın kamuda kullanmayın) deniliyor. Yıllardır bu genelge yayınlanıyor. Bu genelgeden sizler de şikayet ediyorsunuz. Kamuda tasarruf genelgesi yüzünden, kamu görevlilerinin mobil telefon kullanımı engellenerek, aslında kamu zarara uğratılıyor. Mobil teknolojiler 10-15 yıl önceki gibi pahalı değil. Hatta sabit telefonlardan ucuz hale gelmişken sizler de bizler de zarar görüyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt