Sınav var, atama yok
Engelli Cesur Tarlan, “EKPSS’de 80 puan aldım, atamam yapılmadı. Atama yok, kadro yok ama ÖSYM sınav yapmaya devam ediyor. Madem alım yapılmıyor, sınavın amacı nedir” diyor.
Türkiye nüfusunun yüzde 12.5’i yani 10 milyonu aşkın kişi engelli. Başta istihdam olmak üzere eğitim, sosyal yaşama katılamama olmak üzere hayatın her alanında sorun yaşıyorlar. Engelliler, artık fark edilmek istediklerini belirtiyor ve “Hayatın her alanında engelleniyoruz, bizi fark edin” diyorlar. 31 yaşındaki ikiz çocuk babası Cesur Tarlan, bu engellilerden yalnızca biri. Tarlan, iki yıl önce girdiği Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (EKPSS) 80 üstü puan almasına karşın devlette engelli kadrosu açılamadığı için işsiz.
‘MAĞDUR DURUMDAYIM’
Tarlan, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a mail atıyoruz, Twitter’dan yazıyoruz ama maalesef bir açıklama ya da geri dönüş sağlamıyorlar. 80 puan üstü almama rağmen hâlâ atanamadım. Çalışamayan bir engelliyim. İkiz çocuklarım olmasına rağmen hem ekonomiyle, hem işsizlilkle, hem de kadroyla mücadele ediyorum” diyor. Atama ve kadro olmamasına karşın ÖSYM’nin sınav açtığını söyleyen Tarlan, “Atama yok, kadro yok ama ÖSYM sınav yapmaya devam ediyor. Madem alım yapılmıyor, sınavın yapılma amacı nedir” diye soruyor.
EŞİT YURTTAŞLIK İLKESİ
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz ise kamu ve özel sektörde engelli istihdamı konusunda uygulanan kotanın yetersiz ve eşit yurttaşlık ilkelerine aykırı olduğunu belirterek şöyle konuşuyor:
“Herkes gibi benim de eğitim alma, sosyalleşme ve çalışma hakkım olduğuna göre o halde kota koyamazsın. Bugünkü kadrolara baktığımızda son iki yıldır herhangi bir atama yapılmadı. Bakandan randevu istedik cevap verilmedi. Engellilerin istahdamı konusunda kamuda büyük bir boşluk var. Boşluklar doldurulmuyor. Doldurulan boşluklar da hakkaniyetli olmuyor. Ağırlıklı olarak da imam hatip mezunları çalıştırılıyor.”
20 BİNİN ÜSTÜNDE AÇIK
CHP Avcılar Belediye Başkanı ve eski Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Turan Hançerli de kamuda 20 binin üzerinde engelli kadro açığı olduğunu belirterek “Kamuda engellilerin istihdam edilmesi gereken oran yüzde 4 iken bu oran 50 ve üstü işçi çalıştıran özel işletmelerde ise yüzde 3. Ancak buna uyulmadığını görüyoruz. Bugün Türkiye’de toplam engelli oranını düşündüğümüzde bu çok düşük bir oran. İhtiyacı karşılayabilecak bir oran değil. Ama buna karşın bile kadrolar doldurulmuş değil, boşluklar var. Bu eksikliğin bir an önce tamamlanması lazım” diye konuşuyor.
BAKAN SÖZ VERDİ!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçen günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunda yaptığı konuşmada, “Engelli atamalarını, kotaları dolduğu sürece aralık ayında gerçekleştireceğiz” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Colani’nin arabası
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu